Dit is wat we weten over de nieuwe ernstige kinderziekte

kinderziekte

Inmiddels is van twintig Nederlandse kinderen bekend dat ze de ziekte hebben (gehad) 

De afgelopen maanden worden we allemaal hard getroffen door het coronavirus. Nu blijkt daarnaast ook nog een mogelijk nieuwe kinderziekte rond te gaan. Al twintig kinderen zijn met de ernstige ziekte opgenomen in het ziekenhuis, maar wat weten we nu precies over de nieuwe kinderziekte?

Meldingen

Meer dan de helft van de opgenomen kinderen bleek ook te kampen met coronaklachten, zo blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De NVK verzocht artsen een melding te maken wanneer zij een kind met de ziekte troffen. Inmiddels heeft de NVK 20 meldingen binnengekregen.

Verband met corona

De artsen vermoeden dat er een verband is tussen het coronavirus en de nieuwe kinderziekte. 11 van de 20 kinderen bleken ook besmet te zijn met het coronavirus. Of de andere patiënten het ook hebben, is niet duidelijk uit te sluiten. Dit komt omdat de testen niet 100 procent betrouwbaar zijn.

Combinatie van bestaande ziektes

De nieuwe ziekte vertoont niet alleen verschijnselen van corona, maar lijkt eerder een combinatie van twee al bekende ziektes: het toxischeshocksyndroom(TSS), wat ook wel bekend staat als de tamponziekte en de ziekte van Kawasaki. Laatstgenoemde is een zeldzame ontstekingsziekte. Bij deze ziekte zwellen de bloedvaten in het hart op. Ook gaat de ziekte vaak gepaard met extreem droge lippen, hevige huiduitslag en gezwollen klieren.

Opname op intensive care

Vooralsnog zijn er in Nederland nog geen kinderen overleden aan de kinderziekte. Volgens Károly Illy, voorzitter van de NVK, hebben enkele kinderen op de intensive care gelegen met de ziekte van Kawasaki. Zij zijn inmiddels hersteld en hebben de ic verlaten. In New York en Frankrijk zijn wel een paar kinderen bezweken aan de ziekte. De eerste besmettingen doken een aantal maanden geleden op in Engeland. Ook in Ierland, België, Zwitserland en Spanje raakten kinderen besmet.

Lees ook: De thuisquarantaine en coronacrisis kunnen je menstruatie beïnvloeden

Bron: RTL nieuws | Beeld: Unsplash