Bizar: door deze ziekte denk je dat dierbaren vervangen zijn door acteurs

capgras syndroom

Het kan zelfs gaan om dieren, objecten, of huizen

Menselijke hersenen blijven een bijzonder fenomeen. Denk er maar eens over na: je maakt herinneringen aan, je kunt hele avonturen verzinnen, en je gebruikt ze om te communiceren, te lezen en, zoals nu, na te denken. Maar soms gaat het er ook flink mis. Een bizarre aandoening is Capgras-syndroom, waarbij je heilig gelooft dat je dierbaren vervangen zijn door acteurs. Huh?

Vervangen door acteurs?

Kort samengevat komt het syndroom van Capgras op het volgende neer: er gaat iets mis in je hoofd, waardoor je ervan overtuigd raakt dat dierbaren of andere mensen die je kent vervangen zijn door acteurs. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige problemen: niet alleen is het ontzettend naar voor degenen die aan dit syndroom lijden, maar ook voor degenen die zij ervan beschuldigen acteurs te zijn. Dit kan namelijk erg ver gaan en leiden tot flinke confrontaties. Voor veel patiënten komt het syndroom in vlagen op, maar sommige mensen leven continu met de waanideeën.

Oorzaken

Een directe oorzaak is niet zo makkelijk aan te wijzen. Wetenschappers zijn het erover eens dat Capgras-syndroom vaak gelinkt kan aan andere problemen in de hersenen, zoals Alzheimer, dementie, en in sommige gevallen ook schizofrenie. In een enkel geval kan hersenletsel dit syndroom veroorzaken. Andere onderzoekers denken dat het niet alleen binnen de hersenen gebeurt. Volgens hen heeft het syndroom namelijk te maken met zowel fysieke als cognitieve veranderingen. Deze zouden dan zorgen voor een gevoel van totale loskoppeling van de wereld, en dat draagt weer bij aan de waanideeën.

Hoe ga je ermee om?

Het is flink angstaanjagend om verteld te worden dat iemand niet gelooft dat je bent wie je bent. Maar verplaats je eens in hun schoenen: voor hen is het waarschijnlijk nog enger. Niet alleen doorgaan ze een heel rouwproces om het verlies van iemand die ze liefhebben, maar ook heerst er vaak totale verwarring. Het is bij confrontaties dan ook vaak makkelijker om mee te gaan in de waan dan om in discussie te gaan. Vaak komt Capgras in aanvallen op, en in zo’n geval kan het genoeg zijn om simpelweg een poos bij elkaar uit beeld te zijn tot de aanval voorbij is. Ook kan het helpen om geluid als houvast te bieden. Zorg ervoor dat iemand met Capgras je hoort voordat deze persoon je ziet. Dit helpt een aanval voorkomen. Het belangrijkste is dat je iemand met Capgras op het gemak stelt. Dat schept weer vertrouwen.

Lees ook: Feit: Alzheimer wordt bij vrouwen later ontdekt dan bij mannen

Bron: Healthline | Beeld: Pexels, Shvets Production