Wanneer moet je je zorgen maken om een toiletbezoekje

Het kan je veel vertellen over je gezondheid

Hoevaak je per dag precies naar de wc moet voor zowel een grote of kleine boodschap is verschillend per persoon. Een goed of slecht aantal toiletbezoekjes is er niet. Toch zijn er wel andere factoren rondom het toiletbezoek die mogelijk zorgelijk kunnen zijn. Verandert er opeens iets? Dan kan er mogelijk wat aan de hand zijn met je gezondheid.

Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Je urine is erg geconcentreerd

De kleur van je urine is ’s ochtends altijd vrij donker, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Wanneer je slaapt drink je niet en ’s ochtends moeten wel de afvalstoffen afgevoerd worden. Het is dus volledig normaal dat je urine in de ochtend donker is. Het kan wel zorgwekkend zijn als je urine overdag, ook al drink je veel, alsnog donker is van kleur. Dit kan wijzen op een blaasontsteking.

Je wordt ’s nachts vaak wakker om te plassen

Als je voor het slapengaan veel water drinkt, is het niet meer dan logisch dat je in de nacht uit de veren moet voor een bezoekje aan het kleinste kamertje in het huis. Wel is het zorgelijk als je standaard meer dan een keer per nacht naar de wc moet, dit kan duiden op een overactieve blaas.

Als plassen pijn doet

Ervaar je een brandend gevoel bij een bezoekje aan het toilet? Dan kan dit wijzen op een infectie of een ontsteking, denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking.

Als het erg vaak stinkt na een grote boodschap

Niemands ontlasting ruikt naar bloemetjes en zo nu en dan kan het flink stinken. Veroorzaakt jouw grote boodschap altijd een nare geur? Dan kan het dat de bacteriën in je buik niet in evenwicht zijn, waardoor je lichaam moeite heeft met het verteren van eten. Is het niet de grote boodschap die vreemd ruikt, maar je urine? Dan drink je waarschijnlijk niet genoeg water.

Lees ook: Deze menstruatiekwaaltjes mag je niet negeren

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels