Zoveel zwaarder zijn we nu in vergelijking met het jaar 1960

Eigenlijk willen we dit niet weten

Vijftig jaar geleden aten we nog geen Tony Chocolonely bij de vleet en waren er nog geen sushirestaurants te bekennen in ons kikkerlandje. Er komen steeds meer verschillende soorten eten bij en dat eten we maar wat graag. Een genot voor de smaakpapillen, maar een straf voor de heupen. Want niet alleen de Amerikanen zijn in de breedte toegenomen, in Nederland maken wij ons er ook schuldig aan.

We schrokken er wel een beetje van…

Elk pondje gaat door het mondje
Goed niet elk pondje gaat daadwerkelijk door het mondje, maar we kunnen wel stellen dat we in de loop der jaren meer eten. Meer eten hoeft niet meteen erg te zijn, maar helaas eten we ook meer ongezonde dingen. De afgelopen vijftig jaar is zowel de gemiddelde Amerikaan als Nederlander behoorlijk wat aangekomen. De wijzer van de weegschaal gaat steeds verder naar rechts en dat geldt voor zowel de Amerikanen als de Nederlanders. Het is zelfs zo erg gesteld dat de gemiddelde Amerikaanse vrouw anno 2018 net zoveel weegt als een Amerikaanse man in de jaren 60!

Zwaarder
Laten we de cijfers er even bijpakken. In 1960 woog de Amerikaanse dame gemiddeld zo’n 63,5 kilo, nu weegt de gemiddelde Amerikaanse 75,5 kilo. Ook de Amerikaanse man mag zich achter de oren krabben. Meer dan vijftig jaar geleden woog hij 75,5 kilo, maar vandaag de dag is dat 88,5 kilo. Wel moet hierbij gezegd worden dat de gemiddelde Amerikaan 2,5 centimeter langer is dan toen. Maar dat neemt niet weg dat we vooral in de breedte zijn gegroeid en niet in de lengte. Zo’n dertig procent van de Amerikanen is te dik.

De Nederlander
Ook in Nederland ontspringen we de dans helaas niet. Ten opzichte van vijftig jaar geleden zijn we gemiddeld drie centimeter langer, maar het gewicht is -naar verhouding- nog meer toegenomen. Twintig jaar geleden woog de gemiddelde man 5,6 kilo en de vrouw 3,7 kilo minder. Zo woog een man in 2011 zo’n 84 kilo en een vrouw 70 kilo.

Lees ook: Zoveel cardio moet je doen als je wilt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: Pexels