Lifehack: zo maak je dikke donuts van bladerdeeg

donuts

Het deeg hoeft nu geen uren te rijzen

Heb je weleens donuts gemaakt? Dan weet je dat dit proces je geduld aardig op de proef kan stellen. Voordat het deeg gemaakt en gerezen is ben je snel een uur verder. Dat je van bladerdeeg donuts kunt maken kwam voor ons dan ook als een waar receptengeschenk.

Aldi Australië

Wie we moeten bedanken voor dit pareltje van een recept? Niemand minder dan Aldi Australië. Ook down under heeft de supermarktketen zich gevestigd en op Instagram deelde de supermarkt het recept voor deze supersimpele, smakelijke en dikke donuts gemaakt van bladerdeeg.

Dit heb je nodig voor de donuts:

  • Meel om werkblad te bestuiven
  • 12 plakken bladerdeeg*
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 liter plantaardige olie om te frituren
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 gram suiker

*De plakken bladerdeeg die de Australische Aldi gebruikt zijn groter dan wij in Nederland hebben. Het oorspronkelijke recept vraagt daarom om 6 plakken, maar omdat de plakken in Nederland kleiner zijn, verdubbelden wij dit ingrediënt.

Zo maak je het: 

  • Bestuif een aanrechtblad of werkblad met bloem.
  • Leg een plak bladerdeeg op het aanrechtblad en gebruik een koekjesvorm om een rondje uit het deeg te snijden. Probeer uit elk stuk bladerdeeg 3 rondjes te snijden. Snijd hier vervolgens ook weer kleine rondjes uit, zodat je een donutvorm krijgt. Herhaal dit bij alle plakken bladerdeeg, totdat je 48 donutrondjes overhoudt.
  • Smeer alle rondjes in met het opgeklopte ei.
  • Stapel daarna 12 donutrondjes op elkaar, zodat je uiteindelijk 4 grote donuts hebt (van 12 lagen). 
  • Doe de olie in een frituurpan of in een diepe pan en verhit tot 180°C. Doe daarna heel voorzichtig de donuts in de olie en frituur 5 – 7 minuten.
  • Meng ondertussen de suiker en het kaneel met elkaar in een kom.
  • Haal de donuts uit het vet als ze gaar zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Doe ze daarna in het kommetje met de kaneelsuiker en draai ze om.
  • Plaats op een rek om de donuts af te laten koelen.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: Nutella marshmallow brownies

Bron: Aldi Australië |Beeld: Unsplash, Sarah Shull