Recept: Tiramisu soufflé pannenkoeken

Tiramisu soufflé pannenkoeken

Een heerlijk toetje dat je moeilijk kunt weerstaan

Wat zijn we de Italianen toch dankbaar voor hun keuken. Pasta’s, pizza’s, lasagne’s, panini’s. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun toetjes. Want mamma mia, die toetjes zijn toch lekker. Velen van ons mag je ’s nachts wakker maken voor tiramisu. Toch gooien we het vandaag over een iets andere boeg. We geven het klassieke Italiaanse gerecht namelijk een twist in de vorm van Tiramisu soufflé pannenkoeken.

 

Dit heb je nodig voor de soufflé pannenkoeken:

  • 15 gram roomkaas
  • 10 gram ongezouten roomboter
  • 15 milliliter melk
  • Kwart theelepel espressopoeder
  • 1 eetlepels koffielikeur (optioneel)
  • 1 eidooier
  • 20 gram bloem
  • Snufje bakpoeder
  • 2 eiwitten
  • 20 gram suiker 
  • 2 milliliter citroensap
  • Olie

Voor de topping:

  • 50 gram mascarpone
  • 10 gram suiker
  • 50 milliliter slagroom 
  • Cacao

Zo maak je het:

  • Doe de roomkaas, boter, melk, espressopoeder en eventueel koffielikeur in een magnetronbestendige kom en verwarm 20 seconden in de magnetron. Roer de ingrediënten daarna tot ze met elkaar zijn vermengd.
  • Voeg het eidooier toe en roer opnieuw.
  • Zeef het bloem en de bakpoeder in de kom en roer opnieuw.
  • Doe de twee eiwitten in een kom en klop tot pieken ontstaan. Voeg daarna de suiker en citroensap toe en blijf nog even kloppen.
  • Schep de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het andere beslag. Roer kort zodat het met elkaar vermengd raakt, maar roer niet te lang (de eiwitten verliezen dan hun volume).
  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan.
  • Schep 4 eetlepels van het beslag in de pan om zo een pannenkoekje te maken. Zorg dat je 2 of 4 pannenkoekjes tegelijkertijd bakt.
  • Verdeel een eetlepel water in de koekenpan op de plek waar geen pannenkoekjes liggen. Dek de pan daarna af met een deksel en laat 5 minuten op laag vuur staan.
  • Gebruik een spatel om onder een van de pannenkoekjes te komen en doe deze met de natte kant bovenop een ander pannenkoekje. Doe dit met alle tweetallen aan pannenkoekjes die je hebt.
  • Doe daarna weer een klein beetje water in de koekenpan, plaats de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten op laag vuur garen.
  • Maak ondertussen de tiramisutopping. Doe daarvoor de mascarpone en suiker in een kom en vermeng met elkaar. Voeg daarna de slagroom toe en roer goed.
  • Leg de soufflé pannenkoeken op een bord en verdeel de mascarpone hierover. Garneer met cacaopoeder.

Lees ook: Recept: vegetarische pasta in romige rosé-saus

Bron: Cooking tree 쿠킹트리 | Beeld: Videostill Cooking Tree