Vraag van vandaag: welke chipssoorten bevatten de minste (en meeste) calorieën?

chips calorieën

Aha!

Of je nou een enorme snack-fanaat bent of niet, iedereen trekt eens in de zoveel tijd wel eens een zak chips open. Maarre, het liefst ga je dan natuurlijk wel voor de soort met de minste calorieën. Marie Claire zocht uit voor welke chips je in dat geval het beste kunt kiezen, en voor welke absoluut niet. 

Chips met elkaar vergelijken

In de supermarkt vind je echt heel veel chipssmaken. Ze allemaal met elkaar vergelijken is bijna niet te doen. Wij namen daarom de grootste merken onder de loep en zochten uit welke chips de minste calorieën bevatte.

Note: wij stelden het lijstje hieronder samen op basis van het aantal calorieën dat de chips bevat per 100 gram. Er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen in het kiezen van de minst gezonde chips. Hoeveel vet, zout en eiwitten het bevat, bijvoorbeeld.

1. Lays: 442 calorieën per 100 gram

Lays heeft ontzettend veel chipssoorten. De een is absoluut de ander niet, en dat blijkt ook wanneer we naar de calorieën kijken. We hebben het chipsmerk op nummer 1 gezet vanwege zijn Oven baked range. De Oven baked naturel chips bevat namelijk maar 442 calorieën per 100 gram, hetzelfde geldt ongeveer voor de andere ovenchips van het merk. Ook bevat deze chips – als je het vergelijkt met andere soorten – niet zo heel veel vet, namelijk 13 gram.

Reken jezelf met Lays overigens niet al te rijk. De fabrikant heeft namelijk ook andere chipssoorten die veel meer calorieën bevatten. 100 gram Wokkels naturel bevat 460 calorieën, Sensations red sweet paprika bevat 480 calorieën, Hamka’s original bevat 504 calorieën, Lays naturel bevat 513 calorieën, Bugles nacho cheese bevat 519 calorieën en 100 gram Ringlings bevat 525 calorieën.

2. Cheetos: 461 calorieën per 100 gram

Op de tweede plaats staat Cheetos met zijn Spinners paprika. Deze chipssoort bevat 462 calorieën per 100 gram.

Andere Cheetos-soorten zijn wat hoger in calorieën. De geliefde Nibb-it sticks bevatten overigens niet heel veel meer calorieën dan de Spinners, namelijk 471 calorieën per 100 gram, en de Chipito kaas bevat 488 calorieën per 100 gram. Er lijkt daarmee niet zo’n heel groot verschil te zitten tussen de chipssoorten, maar het is misschien nog wel noemenswaardig om te vermelden dat 100 gram Spinners 17 gram vet bevatten en de Chipito kaas 23 gram vet. Dat is nog best wel een verschil.

3. Tyrells: 469 calorieën per 100 gram

De Mature cheddar & chive van Tyrell staat op de derde plek in het lijstje met 469 calorieën.

Dat juist deze smaak minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld de lightly sea salted variant van het merk, verbaast ons wel een beetje. Al hebben we het uiteraard niet over een wereld van verschil. De lightly sea salted chips bevat namelijk 476 calorieën. Daarnaast vinden we de linzenchips van het merk ook een goede optie. De Lentil roasted paprika chips bevat alsnog wel 470 calorieën, maar bevat twee keer zoveel eiwitten als de meeste chips: 12,7 gram in plaats van zo’n 6 gram.

4. Doritos: 477 calorieën per 100 gram

Op nummer 4 in deze lijst: Doritos. Het heeft niet heel veel zin om de smaken met elkaar te vergelijken, zo blijken de populaire smaken Nacho cheese, Sweet chilli pepper en Cool American alle drie evenveel calorieën te bevatten per 100 gram, namelijk 477. (Toegegeven, als we heel precies te werk zouden gaan, moeten we bekennen dat in de Nacho cheese chips één calorie meer zit dan in de andere twee smaken.)

5. Pom-bar: 511 calorieën per 100 gram

De Pom-bar original chips doet het niet het allerbeste uit dit rijtje. 100 gram van de schattig uitziende chipsbeertjes bevat namelijk 511 calorieën.

6. Pringles: 511 calorieën per 100 gram

Op een gedeelde vijfde plek met Pom-bar: Pringles, met de smaak Salt & vinegar. Die bevat 511 calorieën per 100 gram.

Je zou misschien denken dat de naturelsmaak dan net zoveel calorieën bevat, maar dat klopt niet. Pringles Naturel bevat namelijk 534 calorieën per 100 gram. Andere geliefde smaken zitten hier net wat onder. Sour cream en onion bevat 517 calorieën per 100 gram, Hot & spicy 514 calorieën per 100 gram en Paprika 515 calorieën per 100 gram.

7. Croky: 515 calorieën per 100 gram

Op nummer 7 staat Croky. Verschillende chipssmaken van het merk bevatten 515 calorieën per 100 gram.

Overigens, denk nu niet dat Croky het echt veel slechter doet dan Lays. Lays heeft dan wel een ‘calorie-armere’ optie met de Lays Oven baked range, maar de gewone naturel chips van Lays bevat 513 calorieën. Erg vergelijkbaar, dus.

8. Chio: 517 calorieën per 100 gram

Eet jij graag de Heartbreakers van Chio? Deze chips doet het qua calorieën het minst goed. Zo bevat het 517 calorieën per 100 gram.

Zoals je hierboven ziet maakt het qua calorieën tussen sommige chipssoorten niet zoveel uit welke chips je neemt (Pringles Sour Cream & Onion en Chio’s Heartbreakers bevatten allebei 517 calorieën per 100 gram). Daarentegen kan het wel een verschil maken als je twijfelt tussen een bus Pringles of een zak Lays Oven baked chips. Tussen Pringles Naturel en Lays Naturel Oven baked chips zit per 100 gram een verschil van 92 calorieën.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock