Bevriend blijven met je ex: goed idee of no go?

bevriend ex

Een psychologe geeft antwoord op deze vraag

Loopt je relatie op de klippen, dan kom je vaak voor meerdere moeilijke beslissingen te staan. Een van de grote vraagstukken is of je contact moet blijven houden met je ex, of dat je alle schepen achter je moet verbranden. Hoewel dit per situatie natuurlijk heel verschillend is, heeft psychologe Camille Rochet een duidelijk antwoord klaar.

Partner en beste vriend

Met je ex-partner heb je wellicht veel gedeeld: van je diepste geheimen tot een hypotheek of een gezin. Elkaar na een relatiebreuk helemaal loslaten, kan dan ook moeilijk zijn. Ga je op goede voet uit elkaar, dan is het verleidelijk om te zeggen dat jullie wel vrienden kunnen blijven. Maar is dit een goed idee? Camille Rochet, familiepsychologe, vertelt aan Marie Claire waar je rekening mee moet houden als je deze beslissing neemt.

Niets verliezen

We hebben allemaal weleens gehoord van een situatie waarin exen bevriend blijven. Maar waarom vinden we dit eigenlijk zo normaal? Volgens Rochet ligt dit gewoon in onze menselijke aard. “Over het algemeen willen we niets verliezen en kunnen we ons moeilijk voorstellen dat we geen plaats meer innemen in het hart of het leven van de ander.”

Geen vriendschap

Rochet is van mening dat er geen echte sprake van vriendschap kan zijn na een verbroken liefdesrelatie. “Ik denk dat vriendschap met iemand voor wie je diepe gevoelens hebt gehad heel moeilijk is, ook fysiek gezien.” Volgens Rochet kan de fysieke aantrekkingskracht ongemerkt toch nog blijven voortbestaan, tenminste bij een van de twee. Daardoor blijft er misschien bij iemand de hoop bestaan: komen we toch weer samen?

Moeilijk vooruitkomen

Een ander nadeel is volgens Rochet dat het moeilijker is om vooruit te komen als je ex onderdeel van je leven blijft. Een nieuwe relatie kan er bijvoorbeeld flink onder lijden. Wat vindt je nieuwe partner ervan als je ex nog een grote rol speelt in je leven? En als je de banden met het verleden nog niet helemaal hebt verbroken? Dit zijn in ieder geval belangrijke zaken om met je nieuwe liefde te bespreken als je bevriend blijft met je ex.

Met kinderen

Het ligt al snel anders als je een of meerdere kinderen deelt met je ex. Bevriend blijven lijkt dan een veel betere optie dan het contact definitief te verbreken. Rochet legt uit dat het inderdaad belangrijk is om op goede voet te blijven staan, maar dat gedeeld ouderschap niet per se gelijk hoeft te staan aan vriendschap. Haar advies luidt hier: zet de kinderen voorop en kies wat het beste voor hen is.

Vrienden – partners – vrienden

Was je al bevriend met je ex voordat jullie een romantische relatie kregen? Dan hoop je wellicht des te meer dat je na de breuk jullie vriendschap weer kunt oppakken en doorgaan als vanouds. Toch is dit volgens Rochet niet vanzelfsprekend: “Oude gevoelens kunnen weer de bovenhand krijgen.” Volgens de psychologe is het eenvoudiger om een vriendschap op te laten bloeien tot een liefdesrelatie dan een liefdesrelatie weer terug te draaien tot een vriendschap. Houd er dus rekening mee dat ‘als vanouds’ vrienden worden misschien te optimistisch is.

Eigen ervaring

Kortom, de psychologe denkt dat bevriend blijven met je ex in de meeste gevallen geen goed idee is. Op goede voet staan is belangrijk, maar vriendschap kan het volledig loslaten van de relatie behoorlijk in de weg staan en kan leiden tot ingewikkelde, ongemakkelijke situaties. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en kunnen vriendschappen tussen exen ook goed uitpakken. Heb jij hier zelf ervaring mee? Laat het ons weten in de reacties.

Lees ook: Vrouw vertelt openhartig: ‘Ik wil mijn zwangere beste vriendin voorlopig niet meer zien’

Bron: Marie Claire FR | Beeld: Unsplash