Bruidsmeisje: ’Ik moest mijn armen bedekken vanwege mijn littekens’

bruidsmeisje littekens

‘De bruid vond mijn armen te lelijk voor op de foto’s’

Anita* is betrokken geweest bij een heftig ongeluk, waar ze vervelende littekens aan heeft overgehouden op haar armen. Haar nicht was daar blijkbaar niet van op de hoogte en vroeg Anita om bruidsmeisje te zijn op haar huwelijk. Toen de aanstaande bruid erachter kwam, werd Anita al snel weer aan de kant gezet. Haar nicht wilde ‘die armen’ niet op haar trouwfoto’s.

Ernstig ongeluk en littekens

“Een paar jaar geleden was ik betrokken bij een zeer ernstig en heftig ongeluk”, begint Anita haar verhaal op het forum Reddit. “De meeste betrokkenen zijn er ongedeerd vanaf gekomen, maar ik helaas niet. Mijn armen, en dan voornamelijk mijn onderarmen, zijn ernstig beschadigd.” Anita heeft hard gewerkt aan haar herstel en mét succes: “Ik heb 80-85% van mijn mobiliteit hersteld. Het enige dat ik nu nog heb, zijn een aantal littekens. De meeste zijn niet zo erg, maar drie littekens zijn groot en roze. Door mijn donkere huidskleur vallen die echt op.” Het heeft Anita veel tijd en moeite gekost om haar nieuwe uiterlijk te accepteren. “Ik moest oefenen door in de spiegel te kijken en mezelf te vertellen dat mijn armen en mijn lichaam oké zijn.”

Bruiloft nicht 

Dit jaar werd ik gevraagd om bruidsmeisje te zijn op de bruiloft van mijn nicht. De bruiloft zal volgend jaar plaatsvinden, want volgens mijn nicht en haar verloofde is het coronavirus dan de wereld uit. Anita was enthousiast over de uitnodiging, maar had nog geen idee wat haar te wachten stond. “Het begon allemaal toen ik ging videobellen met mijn nicht. Ze belde mij om de jurk te laten zien die alle bruidsmeisjes zouden dragen: een prachtige, mouwloze jurk.” Op een gegeven moment stond Anita op om een paar schoenen te pakken om te laten zien. “Toen ik terugkwam had ze een vreemde uitdrukking op haar gezicht. Ze zei dat ze me later terug zou bellen en hing snel op.”

Kapotte jurk 

Een week later belde de aanstaande bruid Anita terug. “In tranen vertelde ze me dat haar beste vriendin haar jurk had verpest en dat ik de enige was met dezelfde maat. Ik voelde meteen waar dit heenging: haar beste vriendin zou ‘mijn’ jurk krijgen. Ik stelde mijn nicht gerust en zei dat ik het niet erg vond, ik zocht er verder niets achter.” Maar er bleek wel degelijk meer achter te zitten. Toen Anita’s nicht een paar dagen opnieuw later belde, werd dat al snel duidelijk. “Mijn nicht vroeg wat ik uiteindelijk had besloten aan te trekken. Een gekke vraag, aangezien de bruiloft pas in maart is.” Anita vond het maar raar dat haar nicht zich hier nu al druk om maakte, maar hield toch een aantal opties uit haar kast om te laten zien. “‘Eh, hebben ze geen mouwen?’, was het eerste dat ze vroeg toen ze de jurken zag. Dat hadden ze inderdaad niet, maar ik vertelde haar dat ze allemaal mooi waren.”

Armen niet op de foto

“Mijn nicht was even stil en na een diepe zucht zei ze: ‘Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen, maar ik wil je armen niet op mijn foto’s. Ze zijn gewoon zo lelijk!’. Mijn nicht barstte in tranen uit, maar ik was sprakeloos. Ik voelde me boos, gekwetst en geschokt tegelijkertijd, terwijl mijn nicht maar bleef vertellen hoe vreselijk mijn armen er op haar foto’s uit zouden zien. Toen ik eindelijk mijn stem terugvond vertelde ik haar de waarheid: ‘Het kan me niet schelen hoe jij over mijn armen denkt. Ik heb er maanden over gedaan om mijn lichaam te accepteren en ik zie geen reden om het te verbergen. Als dat een dealbreaker is, zal ik niet op je bruiloft komen.’”

Egoïstisch?

Anita’s nicht was duidelijk geschrokken van deze uitbarsting en hing snel op. “Nu krijg ik allerlei sms’jes van mijn nicht, haar verloofde en een aantal van hun vrienden waarin ze me vertellen dat ik egoïstisch ben.” Anita is ontzettend aan zichzelf gaan twijfelen. Moet ze zich inderdaad lelijk en beschaamd voelen door de littekens? Wat zou jij tegen Anita willen zeggen?

* Anita is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt zijn haar verhaal onder de naam u/throwyourpost.

Lees ook: Marjorie: ‘Mijn man verzweeg mijn zwangerschap voor zijn familie’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Arsham Haghani