‘Een dag voor mijn bruiloft vertelde mijn zusje dat ze abortus ging plegen’

bruiloft abortus

Het nieuws heeft de bruiloft – op zijn zachtst gezegd – nogal verpest

Een bruiloft hoort de mooiste dag van je leven te zijn. Voor Stella* liep het helaas allemaal anders. Haar zusje besloot een dag voor de bruiloft aan hun ouders te vertellen dat ze een abortus ging plegen. De boodschap zorgde ervoor dat Stella’s bruiloft compleet in het water viel.

Diner met familie

“Ik heb enorm getwijfeld of ik dit verhaal zou delen”, begint Stella haar verhaal op het forum Reddit. “Ik dacht dat mijn gevoelens nog wel zouden afnemen, maar ik ben nog steeds behoorlijk overstuur.” Vorige week is Stella getrouwd, maar de bruiloft liep allesbehalve op rolletjes. Het begon allemaal de avond voor de grote dag. “De avond voor de bruiloft ging ik samen met mijn man en onze families eten. Bij ons is het traditie dat iedereen zich daarna klaarmaakt voor de bruiloft. Meiden doen hun nagels en mannen verzorgen hun baarden.”

Gesprek onder vier ogen

Het diner was heel gezellig, maar daar kwam snel verandering in. “Op een gegeven moment nam mijn zus mijn ouders mee naar buiten. Ik had geen idee waarom ze mijn ouders onder vier ogen wilde spreken, maar achteraf heeft ze toen aan onze ouders verteld dat ze zwanger was én van plan om een abortus te plegen. Toen ze terugkwamen kon ik zien dat ze overstuur waren. Ik zocht er niet meteen iets achter, omdat mijn zus wel vaker wilde acties heeft waarvan mijn ouders overstuur raken.”

Eerste dans gemist

“Een dag later was het zover: mijn trouwdag.” Dit zou voor Stella en haar partner de mooiste dag van hun leven moeten worden. Maar niets bleek minder waar. “Mijn moeder en zus waren de hele dag al afstandelijk en ze fluisterden continu. Tijdens de receptie betrokken ze mijn vader ook bij hun vreemde gedrag. Mijn vader miste zelfs onze eerste dans en de familie bracht geen toost uit op ons huwelijk. Het voelde net alsof we niet écht getrouwd waren.”

Het hoge woord

Stella merkte de hele dag dat er iets niet klopte. Toen de receptie bijna ten einde liep, besloot ze verhaal te halen. “Ik vroeg mijn ouders en zusje wat er aan de hand was. Toen kwam eindelijk het hoge woord eruit: mijn zus vertelde dat ze zwanger was en een abortus ging plegen.” Stella schrok van het nieuws, maar was vooral boos. “Ik was boos op mijn zus, omdat ze het een dag voor mijn bruiloft aan mijn ouders moest vertellen en óp mijn bruiloft pas aan mij. Kon dat niet een paar dagen of een week wachten? Ik was ook boos op mijn ouders, ze hebben me de hele bruiloft genegeerd. Ze misten ook de eerste dans en we hebben geen foto’s met de hele familie.”

Schuldgevoel aangepraat

Het nieuws van Stella’s zus had de bruiloft compleet verpest. Het pasgetrouwde stel is dan ook direct vertrokken, nadat zij het nieuws hadden gehoord. “En alsof het nog niet erg genoeg was dat de mooiste dag van mijn leven nu een gigantisch zwart randje had gekregen, besloot mijn familie me ook nog eens een schuldgevoel aan te praten. Iedereen zei dat ik ongelooflijk egoïstisch was en dat ik mijn zus zou moeten steunen.”

Boos op ouders

Stella benadrukt dat ze niet boos is op de keuze van haar zus. “Ik ben boos over het moment waarop ze besloot dit nieuws met ons te delen. Ik ben niet boos op het feit dat ze een abortus gaat plegen, ik sta helemaal achter haar en zal haar altijd steunen. Ik ben vooral boos op mijn ouders, dat zij besloten me de hele dag te negeren. Dat doet pijn.” Wat zou jij Stella willen adviseren in deze situatie?

*Stella is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt zij haar verhaal onder de naam u/user4100.

Lees ook: Man biecht op: ‘Ik ben verloofd, maar ben verliefd op mijn collega’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Jonathan Borba