‘Mijn echtgenoot geeft me een slecht gevoel als ik iets extra’s eet’ 

echtgenoot

‘Hij zei dat ik niet verbaasd moest zijn als ik niet meer in mijn nieuwe spijkerbroek paste’

Sandra* (32) heeft al jaren overgewicht, net als haar man (34). Toch is het haar gelukt om de afgelopen periode maar liefst twintig kilo af te vallen. Echter kan haar echtgenoot het niet laten om een vervelende opmerking te maken wanneer zijn vrouw een keer iets extra’s snackt – en dat zit Sandra dwars. 

Beiden te zwaar 

“Ik ben al twaalf jaar samen met mijn echtgenoot”, begint Sandra haar verhaal op het forum Reddit. “We zijn altijd al wat zwaarder geweest, daar hebben we allebei aanleg voor. Door de jaren heen schommelden we altijd wat in ons gewicht, maar doorgaans zijn we toch zo’n vijftien tot twintig kilo te zwaar.” Jarenlang ging Sandra heen en weer met haar gewicht, maar op den duur was ze er helemaal klaar mee. 

Twintig kilo afgevallen

“Vorig jaar heb ik de knop omgezet en ben ik begonnen met afvallen. Door op mijn calorieën te letten en meer te sporten, ben ik inmiddels twintig kilo afgevallen”, vertelt ze vol trots. Dit keer is Sandra er ook van overtuigd dat ze niet weer terugvalt. “Ik heb eindelijk een gezond gewicht en ik voel me geweldig. Dit is het laagste gewicht dat ik ooit heb gehad en ik ben al drie maanden stabiel. Het voelt nu anders, deze manier van leven is goed vol te houden.” 

Eten besteld 

Dat Sandra zo schommelde in haar gewicht, had vooral te maken met zogenaamd emotie-eten. Daar is ze nu gelukkig vanaf, maar af en toe heeft ook zij weleens zin in iets extra’s. “Laatst hadden we eten besteld. Meestal let ik goed op tijdens het bestellen, dit keer hadden we haast en bestelde ik per ongeluk een enorme portie eten. Om eerlijk te zijn heb ik er amper iets van gegeten, omdat het gewoon zoveel was. Ik heb de doos daarom in de koelkast gezet, zodat we er later nog een keer van konden eten.”

Gemene opmerking 

“Later die dag kreeg ik toch nog trek, dus ik verwarmde een klein bordje eten en ging bij mijn man op de bank zitten”, gaat Sandra verder. Het stel stond op het punt een film te gaan kijken, maar het bord eten trok de aandacht van haar echtgenoot. “Hij vroeg waarom ik weer aan het eten was en rolde met zijn ogen. Toen ik hem vroeg wat dat te betekenen had, zei hij dat ik niet verbaasd moest zijn als ik niet meer in mijn nieuwe spijkerbroek paste.” Die opmerking schoot bij Sandra in het verkeerde keelgat.

Twijfels 

De vrouw had meteen geen eetlust meer en gooide het bord leeg in de prullenbak. “Ik was gewoon geschrokken, omdat dit nergens op slaat. Ik heb maar een kleine portie van mijn originele bestelling gehad en had gewoon nog een beetje trek. Het was niet eens op een heel gek tijdstip.” Sandra heeft het gevoel dat ze niet meer van lekker eten en drinken mag genieten. Ze is bang dat ze meteen weer zal aankomen, omdat ze haar hele leven al overgewicht heeft gehad. Dat haar man vervelende opmerkingen maakt als ze eindelijk iets extra’s durft te pakken, werkt ook niet mee aan een goed gevoel. Op het forum vraagt ze dan ook advies over de situatie. Wat zou jij tegen haar willen zeggen: heeft haar man gelijk of moet ze het anders aanpakken? 

*Sandra is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam u/throwaway3939264.

Lees ook: ‘Ik heb mijn achternaam veranderd zonder het mijn moeder te vertellen’ 

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Matheus Ferrero