Man vraagt zich af na scheiding: ‘Kan ik de familie-erfstukken terugvragen van mijn ex?’

erfstukken

Via via zijn de sieraden uit de familie heel ergens anders terecht gekomen

Het verdelen van de spullen na een echtscheiding kan nog een hoop problemen opleveren, zo ondervond ook Ralph* (40) nadat zijn huwelijk met Anne (39) strandde. Voor hem blijkt het behoorlijk lastig om bepaalde erfstukken weer terug in de familie te krijgen.

Verder na de scheiding

De echtscheiding van Anne en Ralph verliep redelijk rustig. “Het was een gezamenlijke beslissing en we bleven op goede voet staan. We waren gewoon te jong getrouwd en bleken later toch niet goed bij elkaar te passen”, vertelt Ralph openhartig op het forum Reddit. “We delen nu de voogdij over onze dochter en wonen nog in dezelfde buurt, dus Anne en ik zien elkaar regelmatig. Anne is inmiddels hertrouwd en heeft een stiefdochter van ongeveer dezelfde leeftijd als onze dochter. Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden.”

Oma’s kettinkje

De vreedzame breuk van Anne en Ralph krijgt een heel andere wending als er bepaalde erfstukken op het toneel verschijnen. “Mijn dochter was laatst weer bij haar moeder en zag daar dat haar stiefzus een kettinkje droeg dat van mijn oma is geweest”, zo begon volgens Ralph de ellende. “Mijn dochter vroeg waar ze de ketting vandaan had. Haar stiefzus vertelde toen dat ze het van Anne had gekregen. Ik had de ketting zelf nog aan Anne gegeven toen we getrouwd waren.”

In de familie blijven

Ralphs dochter is niet te spreken over deze ontdekking. “Mijn dochter had nog herinneringen aan haar overgrootmoeder die de ketting droeg en had hem zelf graag willen dragen. Ze confronteerde haar moeder Anne hier dan ook mee. Die gaf echter aan dat ze zelf mocht bepalen wat ze met het kettinkje deed. Het was immers een cadeau van mij aan haar geweest.” Anne’s stiefdochter merkt ook dat er spanning in de lucht hangt. Als ze erachter komt dat het kettinkje dat ze draagt een familiesieraad is, geeft ze het aan Ralphs dochter.

Confrontatie

Het erfstuk belandt op deze manier weer in de familie, maar Ralph laat het er niet bij zitten. Hij belt zijn ex-vrouw op om te laten weten dat de erfstukken aan hun dochter toebehoren. “Eerst bood Anne haar excuses aan en legde ze uit dat ze de meiden beide eerlijk wilde behandelen. Onze dochter had al veel leuke sieraden gekregen bij speciale gelegenheden, maar haar stiefdochter niet. Natuurlijk snap ik haar redenering, maar ik stond erop dat de sieraden die al jarenlang in mijn familie zitten naar onze eigen dochter moesten gaan, anders wilde ik ze terug. Zonder iets te zeggen hing Anne op.” Ralph vraagt nu om raad op het forum: Kan hij sieraden die hij ooit cadeau heeft gegeven nu weer terugvragen? Wat vind jij?

*Ralph en Anne zijn niet de echte namen van het stel. Op het forum Reddit deelt de man zijn verhaal onder de naam ravenman21.

Lees ook: Vriend over vete tussen moeder en vriendin: ‘Ik wil dat ze harder haar best doet voor mijn moeder’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash