Juist of onjuist: voor fysieke aantrekkingskracht is het gezicht het belangrijkst

Of is het toch het lichaam?

Als je het hebt over de liefde van je leven, lijkt het innerlijk voor de meeste mensen het zwaarst te wegen. Maar voor we iemand beter leren kennen, is het uiterlijk toch het eerste wat we aan iemand opmerken. Hoewel het innerlijk nog zo belangrijk is, is een fysieke aantrekkingskracht in een relatie -en helemaal als je met iemand gaat daten- ook belangrijk.

Maar waar letten mensen meer op? Het gezicht of het lichaam?

Onderzoek

Jaimi Cloud (onderzoeker van de Western Oregon University) en Carin Perilloux (onderzoeker van de Southwestern University) waren benieuwd naar het antwoord op deze vraag. De dames besloten daarom onder de loep te nemen waarom we bepaalde personen aantrekkelijk vinden en wat hen dan juist zo aanlokkelijk maakt. Om hierachter te komen gaven Jaimi en Carin 250 participanten -zowel mannen als vrouwen-  de opdracht om zich in te beelden dat ze single zijn en op zoek gingen naar hun ideale partner.

Punten

De proefpersonen kregen een lange lijst waarop diverse eigenschappen stonden die kunnen bijdragen aan de aantrekkingskracht van een persoon. Een paar voorbeelden zijn: haar, ogen, lach, huidskleur, lengte en tailleomvang. De deelnemers konden met nul tot tien aangeven hoe belangrijk elke kwaliteit is, om zo een beeld te schetsen van hun ideale partner. Om te voorkomen dat iedereen bij elke categorie 10 punten gaf, kregen de deelnemers een beperkt aantal punten die ze mochten besteden. Zo waren er deelnemers die 70 punten te besteden hadden, maar anderen konden slechts 30 punten in totaal geven. Door dit systeem werden de participanten gedwongen om in hun achterhoofd te houden wat ze écht belangrijk vinden.

Resultaten mannen

Nadat alle resultaten waren vergeleken, konden Jaimi en Carin een conclusie trekken. Wel moet vermeld worden dat de deelnemers die meededen aan het onderzoek allemaal hetero zijn en een beeld van de ideale partner van het andere geslacht moesten schetsen. Mannen die op zoek zijn naar een lange relatie vinden het gezicht van de vrouw belangrijker dan haar lichaam. Dit geldt echter niet als de mannen op zoek zijn naar een korte scharrel, want dan was de bouw van iemand belangrijker. Mannen die meer punten te besteden hadden, gaven overigens aan dat ze bij een scharrel alsnog de voorkeur gaven aan de gelaatskenmerken van een vrouw.

Vruchtbaarheid

Jaimi en Carin vermoeden dat mannen het gezicht van een vrouw bij een langetermijnpartner belangrijker vinden, vanwege de vruchtbaarheid van een vrouw. Zo kunnen de gelaatstrekken van een vrouw toch het een en ander vertellen over haar vruchtbaarheid. De onderzoeksters gaven als voorbeeld dat als een vrouw veel rimpels heeft en ouder lijkt, de kans kleiner is dat ze nog kinderen kan baren, dan wanneer een vrouw er jong uitziet. Voor mannen is het wellicht geen bewuste keuze, maar dit kan een van de redenen zijn waarom ze het gezicht van een vrouw belangrijker vinden voor de aantrekkingskracht.

Resultaten vrouwen

De vrouwen die meededen aan het onderzoek gaven in alle voorgestelde scenario’s aan dat ze de gelaatstrekken van een man het belangrijkst vinden. Of de vrouwen veel of weinig punten kregen, of dat ze op zoek waren naar een scharrel of een partner voor de lange termijn: ze bleven het gezicht van de man het belangrijkst vinden.

Lees ook: Scheten laten in het bijzijn van je partner is blijkbaar hartstikke belangrijk voor je relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash