Science says: dit is het ideale leeftijdsverschil in een relatie

leeftijdsverschil

Hoeveel jaar verschil jij met je partner?

Wat is eigenlijk het ideale leeftijdsverschil in een relatie? De meningen zijn erover verdeeld, maar onderzoekers hebben een duidelijk antwoord. 

Leeftijdsverschil

Hoewel liefde niks te maken heeft met een leeftijd, is het toch leuk om te kijken wat er uit het onderzoek komt. Amerikaanse onderzoekers probeerden er met behulp van 3000 getrouwde mensen achter te komen wat het ideale leeftijdsverschil in een relatie is. Daaruit bleek dat de kans op een scheiding het kleinst is bij een leeftijdsverschil van één jaar. De kans is dan slechts 3 procent. Bij een leeftijdsverschil van vijf jaar loopt dat meteen op naar 18 procent. Hoe groter het leeftijdsverschil wordt, hoe groter de kans op een scheiding. Een leeftijdsverschil van twintig jaar zou namelijk voor 95 procent zeker op de klippen lopen.

Factoren

Het moge duidelijk zijn: de kans op een succesvolle relatie is het grootst met iemand van je eigen leeftijd, een jaar jonger of een jaar ouder. Als het leeftijdsverschil te groot wordt, kan er een generatiekloof ontstaan. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan, omdat jullie niet in dezelfde tijd zijn opgegroeid. Mensen willen zich begrepen en erkend voelen, iets waar een groot verschil in leeftijd niet altijd aan kan bijdragen. Maar een gelukkige relatie hangt natuurlijk van meer factoren af. Zolang jullie samen gelukkig zijn, is leeftijd maar een getal waar je je niks van aan hoeft te trekken!

Lees ook: Dilemma: ‘Mijn vriend wil een open relatie, maar ik niet’

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels