‘Ik moet een gewoonte opgeven omdat een collega zich gekwetst voelt’

collega

‘Prima dat hij rouwt, maar ik wil daar niet de dupe van worden’

De vrouw van Jack* stopt elke dag een handgeschreven briefje in zijn lunchbox. Jacks collega’s plagen hem er weleens mee, maar nu is er één collega die er echt een probleem mee heeft. Jack is niet van plan om de gewoonte op te geven, maar wil zijn collega ook niet kwetsen. Op Reddit vraagt hij lezers om raad.

Lieve briefjes

“Mijn vrouw maakt elke dag mijn lunch en doet er een lief briefje bij”, begint Jack zijn verhaal. “Dat doet ze al ongeveer een jaar, sinds ik het moeilijk had op mijn werk. Inmiddels is dat goedgekomen, maar we hebben de leuke gewoonte van de briefjes erin gehouden. Ik word er elke dag blij van en het geeft me energie om ook na mijn lunch hard door te werken.” Jacks collega’s weten ervan en plagen hem er soms mee. “Ze noemen mijn vrouw dan grappend ‘oma’, omdat ze het heel ouderwets vinden. Stiekem zijn ze gewoon jaloers. Gelukkig kunnen we er met z’n allen om lachen.”

Overleden vrouw

Toch is er sinds kort een probleem. “We hebben nu een paar weken een nieuwe collega, Thomas. Zijn vrouw is een paar maanden geleden overleden aan een hartaanval. Hij is daar nog altijd erg emotioneel onder, wat logisch is. In het begin wilde hij niet zoveel contact met zijn collega’s, maar hij komt steeds vaker bij ons zitten om samen te lunchen. Iedere dag ziet hij hoe ik het briefje van mijn vrouw lees en daar blij van word. Het leek allemaal geen probleem te zijn, tot een van mijn andere collega’s me er laatst op aansprak.”

Digitaal in plaats van op papier

Thomas bleek bij een paar andere collega’s te hebben aangegeven dat hij van streek raakt door Jacks briefjes. “De collega vertelde me dat Thomas het steeds leuker begint te vinden om bij ons te zitten tijdens de lunch, maar dat de briefjes hem verdriet doen. Ze doen hem denken aan zijn vrouw en daardoor wordt hij emotioneel. Hij vond het blijkbaar lastig om dat zelf bij me aan te kaarten, dus deed die collega het. Ik snapte het wel, maar wat moest ik eraan doen?” Jacks collega stelde voor om over te stappen op digitale berichten. “Dat vond ik echt onzin, want dan word ik nog steeds elke dag blij van een berichtje in het bijzijn van Thomas. Daarnaast hebben papieren berichtjes een bepaalde charme. Thomas mag wat mij betreft prima zijn rouwgevoelens uiten, maar ik wil niet dat dat ten koste gaat van mijn eigen blijdschap. Wat moet ik tegen hem zeggen?” Wat zou jij Jack adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de man zijn verhaal onder de naam Jimmythrow5677.

Lees ook: ‘Moet ik mijn ouders vertellen dat de huishoudsters iets gestolen hebben?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Joe Yates