Liefdesperikelen: 7 kenmerken die wijzen op een ongezonde relatie

5. Je voelt je jezelf niet meer

Een goede liefdesrelatie haalt het beste in jezelf naar boven: je voelt je vol vertrouwen en zorgeloos als je samen bent. Wanneer je je in het gezelschap van je partner jaloers, onzeker of genegeerd voelt, is er misschien iets mis. Maakt je wederhelft je een beter of een slechter mens? In het laatste geval moet je misschien vraagtekens plaatsen bij jullie relatie.

6. Je wordt volledig overgenomen door de relatie

Natuurlijk vormt je relatie een groot deel van je leven, maar het moet geen obsessie worden. We hebben veel over voor de liefde, en toch is het ontzettend belangrijk om óók tijd te blijven maken voor je vrienden, familie en jezelf. Heb je het idee dat je hele identiteit gebaseerd is op je relatie? En dat je de hele dag alleen maar aan je partner en jullie band denkt? Dat is niet gezond: naast je relatie moet er ook ruimte zijn voor jou als individu. Als deze twee niet samengaan, is het wellicht tijd om voor jezelf te kiezen.

7. Je voelt je alsof je in een achtbaan zit

Jouw relatie is een emotionele achtbaan – je maakt intens gelukkige momenten mee om vervolgens weer in een diep gat te vallen. Herken je dit? Het is oké om wat afwisseling en spanning in je relatie te hebben, maar een te snelle opeenvolging van gevoelens en een gebrek aan stabiliteit horen niet bij een gezonde liefdesband. Als je dit patroon herkent, is het tijd om uit die achtbaan te stappen.

Heb je besloten om een punt te zetten achter je ongezonde relatie? Bedenk je dat het niet jouw schuld is dat je liefdesleven stuk loopt, maar dat het aan de aard van de relatie ligt. Het kan heftig zijn een ongezonde relatie te beëindigen. Schaam je er dus niet voor om hulp te vragen aan familie, vrienden of een psycholoog als je daar behoefte aan hebt. Gun jezelf de tijd om opnieuw te ontdekken wie je bent als single.

Lees ook: Is het liefde of lust? Aan deze signalen herken je het verschil

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash