Lezersdilemma: ‘Mijn schoonfamilie begroet me altijd met een kus op mijn mond, maar ik vind dit helemaal niks…’

vrouw
Charlotte wordt er erg ongemakkelijk van

Iedere week behandelen we een vraag die een van onze lezeressen instuurt. Naar aanleiding van het verhaal van Petra, die haar schoonmoeder niet kan luchten of zien, stuurde Charlotte (33) haar verhaal in. Ze heeft schatten van schoonouders, maar er is één ding dat haar erg dwarszit over de gewoontes van haar schoonfamilie. “Ik vind die kus op mijn mond maar niks.”

Charlotte: “Ik heb het getroffen met mijn schoonouders. Het zijn lieve mensen die altijd klaar staan voor iedereen en me met open armen in de familie ontvingen, maar van al die zoenen word ik behoorlijk ongemakkelijk…”

Ontmoeting
“Ik was 28 jaar toen ik een Peter ontmoette. Een charmante jongen die een goed gevoel voor humor had. Binnen no-time was het dik aan tussen ons. Al snel ontmoette ik zijn lieve familie. Peter is heel dik met zijn ouders; elkaar begroeten en afscheid nemen van elkaar wordt steevast gedaan met een kus op de mond. Ik heb daar helemaal niks op tegen, maar bij mij hoeven ze dat niet te doen. Toen ik de familie van Peter nog maar net kende, werd ik begroet met een knuffel. Maar sinds we een jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, krijg ik ook de begroeting met een kus.”

“Ik had de ruggengraat niet om er wat van te zeggen” 

Ongemakkelijk
“Sinds Peter en ik als man en vrouw door het leven gaan, hoor ik ‘officieel’ bij de familie. De eerste keer dat zijn vader me zoende, dacht ik dat het per ongeluk was en heb ik er niks van gezegd. Maar zijn moeder en zus volgden dit voorbeeld snel op en drukten ook een kus op mijn mond. Ik had het destijds meteen een halt toe moeten roepen, maar verkreeg het niet over mijn hart. Ik was bang deze lieve mensen te kwetsen. Helaas had ik later de ruggengraat niet om er wat van te zeggen en daarom ‘onderga’ ik nog steeds die zoen.”

‘Wat moet ik doen?’
“Ik weet heel goed dat ze die kus lief bedoelen en weet daarom niet zo goed op welke manier ik het beste kan zeggen dat ik niet langer een kus op mijn mond wil krijgen. Ik vind zo’n zoen te intiem, iets wat ik alleen bij mijn man wil doen. Ik wil geen ongemakkelijke sfeer creëren, want ik heb er helemaal niks op tegen dat zij elkaar een zoen op de mond geven. Alleen heb ik dat simpelweg liever niet, hoe kan ik dit het beste aangeven?”

Wat zou jij doen als je Charlotte was en wat voor advies zou jij haar geven? Reageer onder de Facebookpost!

De namen in dit artikel zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Wil je ook (anoniem) je verhaal delen? Mail naar [email protected]

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Beeld: Unsplash