‘Een man vroeg mij mee uit eten en werd boos dat ik niet de héle rekening betaalde’

rekening date

Wat vind jij? Had de vrouw het etentje moeten betalen?

Uit eten tijdens een eerste date kan heel wat ongemakkelijke momenten opleveren. Denk alleen al aan First Dates, wanneer het stel de rekening voorgeschoteld krijgt. Wie van de twee gaat ‘m betalen? Of gaan ze netjes splitten? Ook in het dagelijks leven is dit een lastig dilemma, zo weet Karin*. Zij werd door een Tinderdate mee uit eten gevraagd, maar het etentje verliep niet zo soepel…

Eerste date

“Ik was op Tinder aan het praten met een leuke man. Hij vroeg me mee uit eten en stelde een Thais restaurantje voor.” Hartstikke leuk, dacht Karin. Dus spraken ze af. “Ik bestelde een droge witte wijn, volgens mij één van de goedkoopste op de kaart. Hij keek hier een beetje raar van op en bestelde water.” De vrouw vroeg zich direct af of haar date misschien geen alcohol dronk wegens religieuze redenen of wellicht een verslaving. Ze voelde zich lullig dat zij wel een wijntje had besteld. “Hij zei dat hij af en toe wel een glaasje dronk, dus geen probleem.”

Nerveus

“Toen de ober onze bestelling kwam opnemen, bestelde ik een hoofdgerecht. Hij bestelde een soepje dat bij de voorgerechten stond. Ik dacht dat hij misschien al een late lunch had gehad of een beetje nerveus was, aangezien het een eerste date was”, vertelt Karin.

Geen baan

Karin en haar date waren ondertussen lekker aan het kletsen. “Hij vertelde me dat hij momenteel even geen baan had, maar dat het niet lastig zou zijn om een nieuwe baan te vinden. Hij werkte hiervoor bij een groot bedrijf en had veel goede connecties.” Toen het eten op was en de date op een eind liep, stelde Karin voor om de rekening te delen. “Hij zei ‘prima’, maar leek er niet al te blij om.”

Hele rekening betalen

Een dag later had Karin nog niets van haar date gehoord. “Ik stuurde hem maar een berichtje met de vraag of alles goed met hem ging.” Karin had echter niet verwacht dat hij moeilijk zou doen over de rekening van de avond ervoor. “Hij zei dat ik de hele rekening had moeten betalen, omdat ik ‘zoveel meer’ had gegeten. Mijn eten was daarnaast ook nog eens ‘veel duurder’, volgens hem.” Karin vertelt dat dat wel meevalt. Haar gerecht kostte zo’n 18 euro, dat van hem een tientje. “Hij zei dat dit een afknapper was en dat hij me niet nog een keer hoefde te zien.”

Eerlijk

Karin is volledig flabbergasted. “Hij had mij uit eten gevraagd en hij had zelf het restaurant gekozen. En mijn bestelling was helemaal niet onredelijk duur. Het leek mij alleen maar heel eerlijk om te splitten.” Nu vraagt ze zich af of ze toch de hele bestelling had moeten betalen? Wat vind jij?

*Karin is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw deed haar verhaal op het forum onder de naam civil-profile.

Lees ook: ‘Mijn vriend weet niet wat mijn echte naam en geboortedatum zijn’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels