‘Mijn verloofde vertelde me ineens dat hij polyamoreus is’

polyamoreus

Dat zag ze niet aankomen

Emma* en haar verloofde John zijn al jaren samen. Het gaat al lange tijd niet goed tussen de twee, maar een naderende verhuizing lijkt alles een beetje te lijmen. Tot John ineens met een bizar voorstel voor hun relatie komt. Op Reddit vraagt Emma lezers om raad. 

Verliefd, verloofd, problemen

“John en ik kennen elkaar al tien jaar, waarvan we inmiddels zeven jaar verloofd zijn”, begint Emma haar verhaal. “Voor zijn baan moeten we binnenkort met het hele gezin naar een andere staat verhuizen. We hebben al verhuisplannen gemaakt en gekeken naar huizen die we wilden kopen, maar dat plan lijkt nu volledig in het water te vallen.”
Hun relatie kent al jaren al veel ups en downs: “In het begin waren we gelukkig samen, maar later bleven we maar dingen doen om elkaar pijn te doen. We hebben geprobeerd om ons eroverheen te zetten, maar de communicatie ging niet goed. Een jaar geleden ging het bijzonder slecht en heb ik iets heel naars tegen hem gezegd. Maandenlang wilde hij niet tegen me praten. Ik probeerde m’n excuses aan te bieden, maar het hielp niks. Toen duidelijk werd dat we moesten verhuizen, waren we beiden best wel opgelucht. Het voelde alsof we opnieuw konden beginnen en weer aan onze relatie konden bouwen. We hadden het er vaak over dat het goed voor ons zou zijn en het leek er echt op dat we weer gelukkig zouden worden.”

Andere vrouw

Het is geen geheim dat de relatieproblemen consequenties hadden. “Vanwege de problemen vluchtte hij steeds vaker naar een andere vrouw, Sabrina. Ik was daarvan op de hoogte en probeerde hun vriendschap te begrijpen. Het afgelopen jaar had ik echter het gevoel dat er meer aan de hand was. Er was iets wat hij me niet vertelde”, zegt Emma. “Hij zat continu op zijn telefoon en hoewel wij wat meer praatten, toonde hij mij geen liefde. Op een gegeven moment sliepen we zelfs niet meer in een bed. Ik snapte er niks van. Hij wilde dat ik met Sabrina bevriend zou raken en bleef maar met smoesjes komen om naar haar toe te kunnen. Ik probeerde contact met haar te leggen, maar dat sloeg ze telkens af.”

Heftig gesprek

Kortgeleden ging het echt mis. “John vroeg me ‘s avonds ineens om met hem te praten. Hij vertelde me dat hij denkt dat hij polyamoreus is en dus gevoelens heeft voor meerdere mensen. Hij zei dat hij een geweldige band met Sabrina had opgebouwd en dat hij steeds vaker naar haar toeging, omdat hij zich enorm gekwetst voelde door mijn opmerkingen. Sabrina had verschillende trauma’s, onder andere door een slecht huwelijk en een benauwde opvoeding. John had het gevoel dat hij haar kon redden. Hij vertelde me dat hij haar ook mee wilde verhuizen, zodat ze bij ons in kon trekken. Ik was geschokt en kon geen woord uitbrengen. Hij benadrukte dat hij me niet kwijt wilde, maar dat hij ook een enorme liefde voor haar voelt.”

Geen compromis

“Ik was erg emotioneel en heb tegen hem gezegd dat ik er niets meer over wilde horen”, vervolgt Emma haar verhaal. “Hij was van slag, vluchtte weg en wil sindsdien bijna niet meer tegen me praten. Hij heeft alleen nog gezegd dat hij me haat en dat hij nog wat spullen op zou komen halen. Dat was bijna twee weken geleden. Sindsdien probeer ik het te begrijpen en tot een compromis te komen. Ik heb hem gezegd dat ik polyamorie wel kan accepteren, zolang Sabrina maar wel een eigen woning heeft. Hij was het daar niet mee eens en wil echt dat ze bij ons komt wonen.”
Het wordt er niet beter op. “We hebben het er vandaag nog weer via WhatsApp over gehad, omdat hij niet met mij in een ruimte wil zijn”, zegt Emma. “Ineens zei hij dat hij niet weet of er nog iets voor ons overblijft en dat we maar beter over kunnen gaan op co-parenting. Ik ben ten einde raad. Aan de ene kant wil ik onze relatie herstellen, maar aan de andere kant ben ik enorm beledigd dat hij mijn gevoelens niet serieus neemt. Moet ik ervoor vechten of het laten gaan?” Wat zou jij doen?
*Deze namen zijn verzonnen. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam ThwAwvAccnt.
Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Joanna Nix-Walkup