Onderzoek wijst uit: dit is waarom mensen in een ongelukkige relatie blijven

ongelukkige relatie

Waarom blijven sommige mensen bij hun partner tegen beter weten in?

Het klinkt zo logisch en simpel: als je niet meer gelukkig bent in een relatie, verbreek je hem. Toch kunnen een hoop mensen beamen dat het in werkelijkheid nog best lastig om je partner te verlaten. Dat blijkt ook uit een onderzoek uit het Journal of Personality and Social Psychology. Maar liefst één op de twaalf Nederlanders blijft namelijk hangen in een ongelukkige relatie. Wat de reden hierachter is? Dat leggen we je uit.

Ongelukkige relatie

Eén op de twaalf Nederlanders gaf in het onderzoek aan niet gelukkig te zijn in zijn of haar relatie. Kinderen, financiële problemen of de angst om alleen te zijn, kunnen redenen zijn om bij elkaar te blijven. Toch werd één bepaalde reden het vaakst aangedragen door de proefpersonen. En deze reden is van altruïstische aard.

Afhankelijk

We blijven voornamelijk hangen in een ongelukkige relatie, omdat we de wensen en behoeften van onze partner voorop stellen, blijkt uit het onderzoek. Onze eigen behoeften en wensen verdwijnen hierbij naar de achtergrond. Wanneer je partner nog wel helemaal happy met jou is of van jou afhankelijk is, ben je vooral geneigd bij hem of haar te blijven.

Relatie beëindigen

Onderzoeker Samantha Joel benadrukt dat onze altruïstische aard geen goed excuus is om in een ongelukkige relatie te blijven. “Mensen zijn bang dat het leven van hun partner ineenstort als ze de relatie beëindigen. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Daarnaast zal je partner na een tijdje signalen oppikken die voor paranoïde gedachten kunnen zorgen”, verklaart ze. Haar advies luidt dan ook: ben je niet meer gelukkig? Dan is het beter voor jou én je partner om elkaar los te laten.

Lees ook: Deze sterrenbeelden hebben de grootste seksuele aantrekkingskracht tot elkaar

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Redonline | Beeld: Unsplash