Pijnlijk: ‘Na 6 jaar ziet m’n schoonvader onze relatie nog steeds als tijdelijk’

schoonvader tijdelijk

‘Hij spoort mijn vriend steeds aan om iemand anders te zoeken’

Yvon* heeft een probleem: ze is namelijk heel gelukkig met haar vriend Pieter, maar haar schoonvader ziet hun relatie nog steeds als tijdelijk. Hij blijft Pieter maar aansporen om andere mensen te daten en weigert Yvon te leren kennen. Op Reddit vraagt ze om advies.

Schoonvader ziet relatie als tijdelijk

De 25-jarige Yvon is heel gelukkig met haar 24-jarige vriend Pieter. Ze zijn elkaars eerste serieuze partner, en zijn al zes jaar samen. Pieters vader ziet hun relatie echter als iets tijdelijks. “Eerst begreep ik het volledig. Ik was het ‘eerste vriendinnetje’, en hij dacht vast dat we niet zouden volhouden.” Maar na een poos begint het toch te knagen. “De eerste twee jaar negeerde hij me bij familiegelegenheden volledig. Hij nodigde me ook nooit uit, dat deed mijn vriend.” En nu zijn de twee dus al even samen, maar lijkt de schoonvader nog steeds niet van gedachten veranderd. “We zijn nu al zes jaar samen, maar hij behandelt me nog steeds alsof ik morgen uit Pieters leven verdwenen kan zijn.”

Van kwaad tot erger

Maar daar houdt haar schoonvader niet op. Yvon vertelt dat hij actief probeert om haar relatie met Pieter op te breken. “Hij blijft Pieter maar aanraden om iemand anders te zoeken. Hij vindt dat Pieter andere mensen moet leren kennen en ervaren voor hij settelt met mij.” Aan verzoeken om met die opmerkingen te stoppen geeft hij geen gehoor. “Pieter heeft hem al zo vaak verteld dat we gelukkig zijn en vraagt hem om op te houden, maar hij blijft maar doorgaan.”

Begrip

Yvon benadrukt dat ze het punt van haar schoonvader heel goed snapt, maar dat ze het risico niet wil aangaan. “Ik snap heel goed dat anderen leren kennen voor je je vastlegt een goed idee is. Maar ik weet niet waarom ik mijn ontzettend gelukkige en gezonde relatie zou opgeven puur voor de kans dat het gras elders groener is.”

De schoonvader

Mogelijk ligt het aan de ervaringen van haar stiefvader, denkt Yvon. “Hij is ongeveer tien jaar geleden gescheiden van Pieters moeder. Voordat zij trouwden hebben zij ook niet echt andere mensen gedatet, en daarom denkt hij nu dat Pieter in hetzelfde schuitje terechtkomt.” Maar daar houdt Yvons begrip voor haar schoonvader op. “Op een gegeven moment moet je toch echt de keus van je kind respecteren en daar beleefd mee omgaan.” Op Reddit vraagt ze daarom om advies: hebben anderen dezelfde ervaring? Hoe zou jij hiermee omgaan?

*Yvon is niet de echte naam van de vrouw. Op Reddit doet zij haar verhaal onder de naam Dazednconfuseddonkey.

Lees ook: Huh? ‘Mijn neefjes zijn niet welkom bij diners vanwege hun eetgedrag’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Jessica Lewis