Relaties onder druk door corona: meer ergernissen en ingehouden frustraties

corona relaties

Daarnaast zijn veel stelletjes toe aan een vakantie… in hun eentje

Die lockdown, die is natuurlijk voor niemand leuk. Niet als je in je eentje woont en vergaat van de eenzaamheid, maar ook niet als je ineens 24/7 met je partner thuis moet werken. Veel relaties zijn dan ook flink onder druk komen te staan door de coronacrisis. 

Meer gekibbel

We zijn met zijn allen behoorlijk ‘coronamoe’. Dat uit zich ook in vele relaties. Meer ergernissen, opgestapelde frustraties en meer ruzietjes. Bijna twintig procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar vaker ruzie met zijn of haar partner dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder ruim duizend Nederlanders met een vaste relatie. Vooral Noord-Hollanders en Brabanders kibbelen wat af: één op de vier gaf aan vaker ruzie te hebben met zijn of haar partner.

Aanpassen aan het nieuwe normaal

Waar die ruzies dan zoal over gaan? Over het aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’, bijvoorbeeld. Zo vindt een derde van de Nederlanders dat zij zich beter aanpassen aan de huidige situatie dan hun partner. Vooral mannen zijn onder de indruk van hun eigen aanpassingsvermogen. Gemiddeld vindt 37 procent van de mannen dat zij beter omgaan met de coronasituatie dan hun partner. Daartegenover vindt gemiddeld 28 procent van de vrouwen dat zij zich beter aanpassen aan het nieuwe normaal dan hun partner. Daarnaast is ook het naleven van de coronamaatregelen een fel discussiepunt in vele relaties. Te veel mensen uitnodigen, onvoldoende afstand houden of bij iedereen op bezoek: zeventien procent van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop zijn of haar partner omgaat met de coronavoorschriften.

Verslonzing

In dat nieuwe normaal lijken de dagen allemaal op elkaar. Je rolt uit bed, zet een kop koffie en schuift in je pyjama achter je laptop. Na je werkdag kook je snel wat eten en plof je in nog steeds hetzelfde kloffie op de bank. Wel comfortabel, maar zo maak je niet veel indruk op je partner. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst zeventien procent van de ondervraagden vindt dat hun partner zich gedurende de coronacrisis heeft laten verslonzen.

Lekker op vakantie

Het is natuurlijk niet zo gek dat stelletjes wat meer kibbelen tijdens de coronacrisis. Waar we eerder samenwoonden, léven we ineens 24 uur per dag samen. We slapen samen, ontbijten samen, geven de kinderen samen les, werken beiden aan de eettafel, lunchen samen, en ga zo maar door. Even in je eentje met je vrienden naar de kroeg of naar de bioscoop zit er momenteel ook niet in. Veel stellen zijn dan ook toe aan wat me-time. Een op de drie Nederlanders gaat – zodra de lockdown ten einde is – graag een aantal dagen op vakantie… zonder partner. Vooral jongere mannen tussen de 18 en 29 jaar zijn hier blijkbaar erg aan toe: 57 procent zegt graag even zonder zijn partner weg te willen. Dat ten opzichte van 37 procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Ik erger me enorm aan een klein detail in onze relatie’

Bron: Acties.nl | Beeld: Pexels, Ketut Subiyanto