Vrouw vertelt: ‘Mijn religieuze man wil dat ik stop met drinken en roken’

religieuze

De man van Froukje is recent opnieuw bekeerd tot het geloof

Froukje* (28) is al zes jaar getrouwd met haar man Daan (29). Hoewel Daan strenggelovig is opgevoed, brak hij met die overtuigingen rond de tijd dat de twee elkaar ontmoetten. Maar toen Daans vader begin dit jaar plotseling kwam te overlijden, gooide Daan het roer volledig om en bekeerde hij zich opnieuw tot het geloof. Nu wil hij ook dat Froukje zich aan zijn nieuwe, religieuze overtuigingen houdt. 

Hechte band

“Daan en ik waren heel gelukkig getrouwd tot zijn vader begin 2021 kwam te overlijden. Er werd kanker gediagnosticeerd bij hem en een paar weken later was hij er niet meer”, begint Froukje haar verhaal op het forum Reddit. “Mijn man was en is er nog steeds helemaal kapot van, wat ik heel goed begrijp. Ondanks dat Daan was weggestapt van het geloof, was hij nog steeds heel hecht met zijn vader.”

Verslaafd

“Mijn man besloot zijn vader te eren door zich weer bij zijn kerk aan te sluiten”, gaat Froukje verder. Hoewel zij dit een prachtig gebaar vindt, is zij het niet helemaal eens met de overtuigingen van die kerk. “Helaas is het een van die kerken die heel veel dingen die ik leuk en vrij onschuldig vind verbiedt en deze bestempelt als ‘verslavingen’ of ‘werktuig van Satan’.” Zo vertelt Froukje dat zij en Daan voordat zijn vader overleed regelmatig genoten van een glaasje wijn of een cocktail en zo nu en dan een joint rookten. “Maar nadat Daan zich weer aansloot bij de kerk, is hij zichzelf én mij gaan zien als alcohol- en drugsverslaafden”, aldus de vrouw. Froukje probeerde nog een compromis te vinden met haar man. “Ik vertelde hem dat ik best wilde afspreken niet meer thuis te drinken en dat ik helemaal zou stoppen met het roken van wiet”, vertelt de vrouw. “Maar ik zei dat ik nog wel af en toe buiten de deur een drankje wilde doen met vrienden.”

Gamen

Helaas houdt het probleem niet op bij alcohol en drugs. Onlangs hoorde Daan in de kerk namelijk dat videogames (álle videogames) zondig zijn. “Nu houdt hij vol dat ik ook nog gameverslaafd ben en dat ik hiervoor in behandeling moet”, vertelt Froukje. “Gamen is een hobby voor me, ik doe dit zo’n acht tot tien uur in de week. Maar ik vind niet dat ik verslaafd ben, het is gewoon iets waar ik enorm van geniet! Ik werk fulltime, ik kook elke avond, ik maak het huis schoon, ik sport, etc. Het is niet zo dat ik dingen verwaarloos door het gamen”, legt de vrouw uit.

Steunen

Daan is het hier echter niet mee eens en wil dat Froukje met hem meegaat naar de kerk. “Hij wil samen naar relatietherapie in de kerk, niet naar een seculiere therapeut”, vertelt de vrouw, die dit absoluut niet ziet zitten. “Ik vertelde hem dat ik begrijp dat hij nog steeds rouwt om het verlies van zijn vader en dat ik hem hierin wil steunen, maar dat ik geen evangelist ga worden. Ik ga me niet beperken tot activiteiten die hij acceptabel vindt vanuit zijn religieuze overtuigingen”, laat Froukje duidelijk weten. Dit viel echter niet in goede aarde bij Daan. “Hij vindt dat ik gemeen tegen hem doe terwijl hij rouwt. Ook veel familie en vriendin vinden dat ik hem moet steunen en moet doen wat hij van mij vraagt”, aldus de vrouw. Moet zij haar overtuigingen opzijzetten voor de nieuwe, religieuze overtuigingen van haar man? Wat vind jij?

*Froukje en Daan zijn niet de echte namen van de vrouw en man. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam Sacrilege6789.

religieuze

Lees ook: Man: ‘Mijn ouders accepteren mijn vrouw niet, maar willen nu wel deel uitmaken van ons kinds leven’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Gijs Coolen