Slaapexperts onthullen: aparte dekbedden of een dekbed delen met je partner?

dekbed

Op welke manier slaap je het beste?

Midden in de nacht wakker worden, omdat je partner het hele dekbed heeft gestolen: het zorgt voor een hoop frustratie. Maar is die frustratie eigenlijk wel nodig? Slaapexperts leggen uit of je beter een dekbed kunt delen, of onder een eigen deken kan slapen. 

Een dekbed delen

Niet alleen staat een groot dekbed het mooiste op je bed, ook zorgt het voor extra romantiek in de slaapkamer. Je kunt je aan elkaar opwarmen en elkaar goed knuffelen. Neurobioloog Terri Riutcel legt aan Good Housekeeping uit: “Samen onder één dekbed slapen kan de intieme band versterken en je een gevoel van veiligheid en zekerheid geven.” Het doet dus veel goed voor je relatie, maar ook voor je nachtrust?

Aparte dekbedden

Jawel, je raadt het al. Slapen onder een eigen dekbed zorgt ervoor dat je geen last hebt van een partner die je deken afpakt. Ook heb je geen last meer van een té warm of té koud dekbed. Je bepaalt zelf hoe dik je dekbed is en hoe ver je eronder kruipt. Ook heb je dankzij een eigen dekbed geen last van een woelende partner naast je.

De beste oplossing

Nu snappen we: je wil je relatie leuk houden, maar je wil ook lekker slapen. Het is hierom verstandig om voor een gulden middenweg te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een extra groot dekbed, zodat je allebei genoeg ruimte hebt om eronder te kruipen. Ook kan je kiezen voor een dekbed dat je middels drukknopen aan elkaar bevestigd, zodat de ene kant van het dekbed dikker (en dus warmer) kan is.

Goede nachtrust is belangrijk

Blijft het delen van een dekbed een issue? Bedenk dan goed dat een goede nachtrust ontzettend belangrijk is. Wanneer jij en je partner allebei slecht slapen, dan zal je relatie er ook niet gezelliger op worden. Maak tijd om dit goed met elkaar te bespreken en neem een goede nachtrust enorm serieus. Het is immers een heel groot gedeelte van je dag. Slaaplekker!

Lees ook: 1 op de 3 mensen in een relatie vindt partner irritantste persoon die ze kennen

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels