Stelletjes die praten in de ‘wij-vorm’ zijn vaak gelukkiger

wij-vorm
Als je de wij-vorm gebruikt in een relatie, ben je gelukkiger

Veel buitenstaanders vinden het walgelijk wanneer een koppel begint te spreken met de wij-vorm. Zoals: “Wij houden van uiteten gaan” of “Wij zijn helemaal verslaafd aan Orange is the New Black“. Veel mensen vinden het een aanslag op je individu, maar als je zelf een relatie hebt floept het er ongemerkt toch weleens uit. En wat blijkt? Deze kleffe gewoonte is juist goed voor je relatie!

Dit blijkt uit onderzoek.

Onderzoek

De University of California – Riverside heeft een onderzoek gedaan wat betreft stelletjes die de wij-vorm gebruiken. Zij spreken van ‘wij’ en ‘ons’. De onderzoekers onderzochten data van zo’n 5000 mensen en analyseerden 30 verschillende studies om tot de conclusie te komen dat stelletjes die zich als één team beschouwen, zich gelukkiger voelen.

Team

Om een ‘team’ te vormen met je partner, is het volgens de onderzoekers erg belangrijk dat je hem of haar hoort spreken over ‘wij’ en ‘ons’. Dit heeft een groter effect dan dat je het zelf zegt. Door de wij-vorm te gebruiken vorm je van jou en je partner een hecht team dat op één lijn zit.

Gelukkig

Wel is het de vraag of de wij-vorm gelukkig maakt of dat gelukkige stelletjes juist eerder dat woord gebruiken. Volgens hoofdauteur Megan Robbins is er een grote kans dat er een wisselwerking is. Als jij je partner hoort spreken van ‘wij’, voel jij je meer verbonden met hem of haar en zo voel je je dus echt een ‘team’ in plaats van een individu. Mensen die de wij-vorm in de mond nemen durven zichzelf open te stellen en afhankelijk te zijn van iemand, wat goed is voor een relatie. Natuurlijk mag je nooit té afhankelijk zijn, maar in een relatie waar je allebei op elkaar vertrouwt, is men vaker gelukkig.

Lees ook: Onderzoek onthult: dit is het ideale leeftijdsverschil in een relatie

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Unsplash