‘Mijn vriend is woedend omdat ik mijn salaris verborgen hield’

vriend salaris

‘Hij gelooft niet dat ik me aan een budget wil houden’

Else* krijgt elke maand een mooi bedrag op haar rekening gestort. Haar vriend Mark kwam er laatst achter hoe hoog haar salaris preciés is, en is nu woedend dat zij dit voor hem verborgen hield. Else twijfelt nu of ze opener had moeten zijn, of dat Mark zijn mening voor zich moet houden.

Lekker inkomen

Else heeft op Reddit geen enkel probleem met transparantie over haar salaris. Ze schrijft: “Ik verdien 130.000 per jaar. Ik ben ingenieur en dat is geen raar bedrag voor mensen in deze branche met mijn ervaring.” Voor Else is haar salaris dan ook niet heel bijzonder, en ze loopt er niet mee te koop. “Ik vind het smakeloos om te paraderen met dure producten als statussymbool”, laat ze weten. Zo heeft Else bijvoorbeeld geen dure auto, maar is ze hartstikke tevreden met haar tien jaar oude exemplaar. “Ik vind tweedehands kleding kopen ook superleuk, ook omdat het beter is voor het milieu, en ik fiets of skeeler zoveel mogelijk overal heen omdat ik het leuker vind en me daar gezonder bij voel”, schrijft ze. Kortom: Else verdient lekker, maar leeft vooral heel bewust.

Relatie

Inmiddels is Else ongeveer zeven maanden samen met Mark. Toen hij erachter kwam hoeveel ze verdiende, voelde hij zich tot Elses grote verbazing ontzettend verraden. “Hij vroeg me of ik hem mijn budget-software kon uitleggen. Toen ik dat deed, kwam hij erachter dat ik een flink salaris heb, met een ton in investeringen, een halve ton op mijn spaarrekening en geen schulden.” Voor haar vriend voelt het alsof Else haar salaris voor hem verborgen hield, maar Else heeft dat idee juist helemaal niet.

Samen delen?

Mark claimt namelijk dat Else niet oprecht is wanneer zij claimt dat ze wil besparen op dingen die zij samen doen. Maar Else schrijft: “Wanneer we bijvoorbeeld ergens heen gaan, dan ga ik liever kamperen dan in een duur hotel zitten. Ik vind dat leuker én het is goedkoper.” Het is ook niet alsof Else en Mark al regelmatig gesprekken over hun financiën hebben gehad. “Natuurlijk gebeurde het soms dat we plannen maakten om uit eten te gaan. Dan zeiden we soms dingen als ‘Hee, deze plek heeft vandaag goedkope drankjes en korting op de burgers’, maar meer ook niet”, vertelt Else. Ook is ze een beetje gekwetst. “Dingen als fietsen, kamperen, en outdoor activiteiten zijn mijn hobby’s en daarom heb ik Mark erbij betrokken. Maar nu besef ik dat hij het helemaal niet leuk vond, maar alleen akkoord ging omdat hij dacht dat ik niets ‘beters’ kon betalen.” Aiiii…

Onoprecht

Mark vindt Else vooral heel onoprecht. “Hij zei dat ik niet hoef te doen alsof een sandwich van twaalf dollar niet in mijn budget past”, deelt Else op Reddit. Maar voor Else is haar budget een heel normaal onderdeel van haar leven: “Met een budget ben ik veel bewuster van wat ik uitgeef”, schrijft ze, “en zo zorg ik dat ik geen uitgaven doe die in mijn andere plannen snijden.” Else wil namelijk binnenkort een huis kopen, ze spaart al lekker voor haar pensioen, en zorgt bovendien dat ze nog genoeg op haar rekening heeft staan voor eventuele noodgevallen. “Wie weet wanneer het misgaat met je inkomen of je gezondheid? Ik wil niet dat ik dan in de schulden raak”, schrijft ze. Mark is dus niet overtuigd, maar wat vind jij? Had Else opener moeten zijn, of moet haar vriend zich niet met haar salaris bemoeien?

*Else is niet de echte naam van de vrouw. Op Reddit doet zij haar verhaal onder de naam Shygirlhuhhhh.

Lees ook: ‘Mijn man wil de helft van mijn winst nadat hij mijn bedrijf belachelijk maakte’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska