‘Mijn vriendin wil geen huur betalen als ze bij mij in komt trekken’

vriendin huur

De man vindt het niet meer dan normaal dat zijn vriendin de helft van zijn hypotheek gaat betalen

Robbert* staat op het punt zijn eerste, eigen appartement te kopen. Nu zijn vriendin Naomi dringend op zoek is naar een nieuwe woonplek, denken de twee na over samenwonen. Toch wordt het stel het maar niet eens over het kostenplaatje. Zo vindt Robbert dat Naomi naast de helft van de nutsvoorzieningen ook de helft van zijn maandelijkse hypotheeklasten moet betalen. Zijn vriendin is het er echter niet mee eens dat ze huur moet betalen. 

Appartement kopen

Robbert en Naomi hebben ruim een jaar een relatie, maar zo’n tien maanden hebben ze op een lange afstand van elkaar gewoond. “Zij woont in de plaats waar ik vandaan kom en ik woon in een andere stad voor werk”, legt Robbert uit op het forum Reddit. “Nu ik weer terug ben in mijn woonplaats, woon ik tijdelijk bij mijn ouders terwijl ik op zoek ben naar een appartement.” Aangezien huren enorm prijzig is, heeft Robbert besloten een appartement te kopen. “Ik heb eindelijk één op het oog. Mijn familie vindt het een mooi appartement, maar mijn vriendin is er niet weg van door de locatie”, vertelt Robbert. “Het ligt niet in een slechte wijk, maar het is wat verder weg van het centrum. Zo’n 10 à 15 minuten met de fiets.”

Samenwonen

Hoewel Robbert in eerste instantie van plan was alleen in het appartement te gaan wonen, hebben Naomi en hij het onlangs over samenwonen gehad. Zijn vriendin is namelijk dringend op zoek naar een woonplek, nu haar huisgenoot gaat verhuizen. “Haar appartement is veel te duur om in haar eentje te betalen”, weet Robbert te vertellen.

Huur betalen

Samenwonen is natuurlijk hartstikke romantisch en een stap naar een mooie toekomst samen, maar er zit ook een minder romantische kant aan: het kostenplaatje. Daar lopen ook Robbert en Naomi tegenaan. De twee werden het snel eens over de nutsvoorzieningen en de boodschappen: die kosten zouden ze gewoon door de helft doen. Daarnaast verwacht Robbert dat Naomi de helft van de maandelijkse hypotheeklasten voor haar rekening neemt. Dit idee viel in minder goede aarde bij zijn vriendin. “Ze was heel verbaasd toen ik dit opperde”, vertelt de man. “Ze zei dat aangezien het mijn huis is, dat ik de kosten daarvoor voor mijn rekening moet nemen.”

Einde relatie

Na verschillende, lange discussies worden Robbert en Naomi het maar niet eens. “Zij vindt het niet eerlijk dat ze huur moet betalen voor mijn huis, terwijl ze het appartement niet zelf heeft gekozen en zij er qua hypotheek niets op vooruit gaat. Ik vind nog steeds dat we de hypotheeklasten eerlijk moeten verdelen”, legt Robbert uit. “Toen stelde ik voor dat zij eerst een eigen appartement huurt. Dan kunnen we in de toekomst samen een huis kopen dat we beiden mooi vinden. Naomi zei dat dit geen optie is. Het lijkt er dus op dat als we hier niet samen uitkomen, dat we uit elkaar gaan”, aldus de man.

Nu vraagt Robbert zich af of het onredelijk van hem is dat hij verwacht dat Naomi huur gaat betalen voor zijn woning. Is het het waard om hierover uit elkaar te gaan? Wat zou jij hem aan willen raden?

*Robbert en Naomi zijn niet de echte namen van de man en vrouw. De man doet zijn verhaal op het forum onder de naam __livingintheedge.

Lees ook: Heftig: ‘Mijn man maakt mijn overleden vrouw belachelijk’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Toa Heftiba