Wetenschap bewijst: dit is hoe de meeste relaties beginnen

relatie vriendschap

En, heb jij je partner ook op deze manier gevonden?

We dromen allemaal van dat grote moment uit een romantische film waar twee mensen elkaar aankijken en direct weten: dit is de liefde van mijn leven. Maar de wetenschap bewijst nu dat de meeste relaties dus helemaal niet op die manier beginnen.

Wetenschap duikt in relaties

Blind dates, speed dates, Tinderen, internetdaten, chatrooms, of toevallig elkaar tegenkomen? Er zijn legio manieren om een partner te vinden. De een is echter effectiever dan de ander. Wetenschapper Danu Stinson vertelt bij de Amerikaanse zender CNN over haar onderzoek naar hoe relaties ontstaan. En wat blijkt? Het grote liefde-op-het-eerste-gezicht-moment dat Hollywood ons voorhoudt is één grote leugen. “Een overheersend idee achter daten is dat je iemand ontmoet en er dan zo’n soort elektrisch moment is.” Maar dat blijkt dus voor de grote meerderheid van de mensen niet te kloppen. “Maar als je echt in dat verhaal gelooft, dan is het moeilijk om iets anders voor je te zien”, legt Stinson uit.

Vrienden met of zonder benefits

Tijdens Stinsons onderzoek kwam ze er namelijk achter dat veruit de meerderheid van de relaties start als een goede vriendschap. Maar liefst 66 procent van de 1900 ondervraagden gaf aan dat hun relatie begon als vriendschappen die maanden of zelfs jaren duurden. Hoewel Stinson deze resultaten had verwacht, had ze niet zien aankomen hóe vaak dit voorkomt. Bovendien waren er over verschillende groepen qua leeftijd en etniciteit ook geen verschillen. “En toch”, schrijft Stinson, “is er maar heel weinig onderzoek naar relaties die voortvloeien uit vriendschappen.”

Onderzoek

Daarom heeft Stinson zich volop op deze soort relatie gestort. Naast het overweldigende percentage van 66 procent van de relaties die als vriendschappen begonnen, vroeg Stinson ook hoelang dit meestal duurde. Gemiddeld gingen er 22 maanden van een vriendschap vooraf aan een uiteindelijke relatie. Van de 300 ondervraagden voor dit onderzoek gaf bijna de helft aan dat voor hen een vriendschap de meest gewenste vorm was van een relatiebegin. Opmerkelijk is bovendien dat een ruime meerderheid aangaf niet op zoek te zijn geweest naar een relatie bij het aangaan van een vriendschap. Zo blijkt maar weer dat we als singles misschien iets minder hard moeten zoeken. De kans dat we dicht bij huis een relatie vinden is veel groter dan we denken.

Lees ook: De meest chagrijnige persoon in een relatie slaapt aan de rechterkant

Bron: CNN | Beeld: Pexels, Rodnae Productions