3 dingen die je kunt doen als je weet dat je zwanger bent

zwanger

Deze grote verandering vraagt om een verstandige aanpak

Als je een kinderwens hebt, zijn dit drie dingen om te doen zodra je weet dat je zwanger bent. Heb je geen kinderwens, dan heb je eveneens verschillende opties.

Vertel het aan (n)iemand

Als je een kinderwens hebt en een zwangerschapsthuistest wijst uit dat je in verwachting bent, voel je je wellicht opgewonden en wil je het meteen aan iemand vertellen. Veel zwangeren denken dat ze hiervoor beter kunnen wachten totdat het risico van een miskraam na zo’n 12 weken is verminderd.

Toch ben jij degene die beslist aan wie en wanneer je vertelt dat je zwanger bent. Soms kan het rust geven om het nieuws al in een vroeg stadium met je ouders of goede vrienden te delen. Bekijk dus zelf wat goed voelt voor jou. Je gevoelens en gedachten delen met anderen is een goede manier om je emoties te verwerken en een plek te geven. Of je nu blij, bang of in paniek bent.

Begin met vitamines

Als je nog niet begonnen bent, begin dan nu met alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. Je kunt speciale zwangerschapsvitamines kopen. Zorg ervoor dat er minstens 400 microgram folaat (natuurlijk foliumzuur) in zit. Deze B-vitamine is onmisbaar tijdens je zwangerschap omdat de neurale buis van je baby – waar later de hersenen en het ruggenmerg uit ontstaan – zich tijdens de eerste maand van de zwangerschap ontwikkelt. Folaat helpt de kans op neurale buisafwijkingen, zoals die welke een open ruggetje veroorzaken, te verkleinen.

Andere goede voedingsstoffen die je zwangerschapsvitamines kunnen bevatten, zijn:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine B12
  • Magnesium
  • Calcium
  • Zink
  • Koper

Sommige zwangerschapsvitamines bevatten choline, dat essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen en de functie van de placenta. Je verloskundige of gynaecoloog zal je mogelijk ook adviseren om een ijzersupplement te nemen.

Een andere goede voedingsstof voor tijdens je zwangerschap is omega 3. Vooral het omega 3-vetzuur DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen en het brein van je kindje. Het beste slik je omega 3 apart van je vitamines, omdat dit de werking ervan verbetert.

Kies een verloskundige

Als je al een verloskundige in gedachten hebt, bel die dan zo snel mogelijk op. Ze wil waarschijnlijk een afspraak maken om kennis te maken en bloedonderzoek te doen.

Als je geen voorkeur hebt voor een verloskundige, ga dan bij een paar praktijken kennismaken of vraag vrienden of familie naar hun ervaringen.

Lees ook: Joanne vertelt: ‘Mijn schoonzus is overstuur dat ik kort na haar ook zwanger ben geworden’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron & beeld: Thuistestenkopen.nl