‘Ik heb mijn achternaam veranderd zonder het mijn moeder te vertellen’ 

achternaam

Op haar tiende kreeg Natascha ongewenst de achternaam van haar stiefvader 

Natascha* (24) verloor al op jonge leeftijd haar vader. Niet veel later trouwde haar moeder opnieuw en besloot ze Natascha’s achternaam te veranderen in die van haar stiefvader. Omdat al haar pogingen om dit tegen te houden niet mochten baten, besloot de vrouw haar achternaam in het geheim zelf te veranderen. 

Vader verloren, moeder hertrouwd 

“Ik was 8 jaar oud toen ik mijn vader verloor”, begint Natascha haar verhaal op het forum Reddit. “Twee jaar later, toen ik 10 jaar was, trouwde mijn moeder opnieuw. Datzelfde jaar nog veranderde ze mijn naam in die van mijn stiefvader, zodat we allemaal dezelfde achternaam zouden dragen.” Haar moeder had natuurlijk de beste intenties, maar Natascha wilde haar naam absoluut niet veranderen. 

Nieuwe achternaam 

“Ik smeekte haar om het niet te doen”, gaat de vrouw verder. “Mijn moeder zei alleen maar dat het hun leven gemakkelijker zou maken en dat het hen gelukkig zou maken.” Natascha kon protesteren wat ze wilde, haar moeder was niet tegen te houden en ze kreeg de achternaam van haar stiefvader. 

Boze reacties

Vier jaar lang droeg Natascha haar nieuwe achternaam, maar nooit met plezier. “Toen ik 14 jaar oud was vroeg ik mijn moeder opnieuw of ik mijn naam mocht terug veranderen in mijn oorspronkelijke achternaam. Ze reageerde echter boos, dus het ging niet door. Op mijn zestiende probeerde ik het weer, maar ze reageerde nog bozer.” Haar moeder en stiefvader hadden samen een kindje verloren en hij had zelf nooit kinderen kunnen krijgen. “Daarom reageerde ze zo op mijn vragen.”

Eindelijk oud genoeg 

“Mijn moeder vond het respectloos dat ik mijn achternaam wilde veranderen, omdat mijn stiefvader de opvoeding had overgenomen. Volgens haar kon ik zijn naam niet zomaar weggooien.” Sindsdien moest Natascha nog jaren wachten tot het moment eindelijk daar was. “Toen ik 18 jaar was verhuisde ik. Ik heb een verzoek ingediend bij de rechtbank om mijn naam terug te veranderen naar die van mijn vader, en ze gingen akkoord. Echter heb ik het mijn moeder nooit verteld.” 

Nieuwe naam ontdekt

Helaas voor Natascha kwam haar moeder al snel achter de nieuwe naam. “Ze kwam samen met mijn stiefvader langs bij mij en mijn vriend thuis en zag ineens mijn naam op mijn diploma staan. Ik ben in de zomer afgestudeerd, maar er was geen officiële diplomering geweest vanwege corona. Ze hadden mijn diploma dus nog niet eerder gezien.” Daarna begon de ellende, vertelt Natascha. 

Erger gemaakt 

“Ze zijn al ruim een half jaar heel boos op mij. Mijn moeder zegt dat ik het gewoon had moeten vertellen. Doordat ik het heb verzwegen, heb ik het alleen maar erger gemaakt. Dat heeft ze nog meer pijn gedaan.” Natascha heeft geen spijt van haar naamswijziging, maar ze vraagt zich nu wel af of ze het haar moeder niet had moeten vertellen. De vrouw had vooral een hoop geruzie willen voorkomen. Wat had jij gedaan in Natascha’s situatie? 

*Natascha is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit deelt de vrouw haar verhaal onder de naam u/EnvironmentalTotal89.

Lees ook: Kersverse moeder vertelt: ‘Mijn man wist niet dat ik aan het bevallen was’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels