Aha, dít is de reden dat wijnflessen hol zijn aan de onderkant

Aha! Dus zó zit het

Wij vrouwen zijn wel bekend met de uiterlijke kenmerken van de wijnfles. Dan is het je vast ook opgevallen dat elke wijnfles weer anders is. De een heeft langere hals, de ander een hollere onderkant. Deze onderkant van de wijnfles wordt ook wel de ‘ziel’ van de fles genoemd. Maar waarom heeft de ene wijnfles een hollere ziel dan de andere fles? 

Met deze feitjes kan je weer voldoende indruk maken op je vriendinnen tijdens de eerst volgende borrel!

Breekbaar
Waarschijnlijk hebben we ons allemaal wel eens afgevraagd waarom de onderkant hol is. Als we terug gaan in de tijd zien we dat vroeger een holte in de wijnflessen werden aangebracht zodat ze rechtop bleven staan. Ook zou de holling voorkomen dat de fles zou kunnen breken. Tegenwoordig zijn de flessen een stuk sterker en is de holling in principe overbodig. Maar naast deze functie die afstamt uit de eerdere jaren zijn er nog twee bijzondere functies van de holle ziel.

Wijnsoorten
Wanneer je een keer in een chique restaurant hebt gedineerd, is het je vast wel eens opgevallen dat de ober het inschenken van de wijn met een hand doet, waarbij hij de duim in de ziel van de fles houdt. Daarnaast verzamelt rond de ziel zich het bezinksel, de foezel en de wijnsteen in de wijn naarmate deze veroudert. Sommige wijnen worden beter met de jaren, waaronder Bordeaux en daarom hebben deze soorten wijnen hier baat bij. Bij de andere wijnsoorten zoals rosé die je binnen een jaar opdrinkt is de ziel vrijwel overbodig.

Lees ook: Wist jij dit al? Wijn moet je áltijd op deze manier bewaren!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels