Allergisch voor wijn: het kan en deze tekenen wijzen erop dat je een wijnallergie hebt

Wie had gedacht dat dit überhaupt kon?

Een lekkere rode wijn bij het avondeten of even een flesje wit opentrekken om het weekend goed te beginnen. Het nuttigen van een goede wijn past bij veel feestelijke gelegenheden en met de naderende feestdagen is de kans groot dat je onder het genot van dit drankje een toost maakt. Maar wist je dat sommige mensen eigenlijk helemaal niet goed tegen wijn kunnen?

Vrouwen hebben ook nog eens dubbel zoveel kans om niet tegen wijn te kunnen.

Vergrote kans

Het komt vaker voor dat mensen helemaal niet tegen alcohol kunnen, maar in sommige gevallen zijn mensen alleen maar allergisch voor wijn, zo beweert entertainmentwebsite Bustle. Vaak hebben mensen die allergisch zijn dat helemaal niet door. Volgens onderzoek hebben vrouwen ook twee keer zoveel kans om allergisch te zijn voor wijn dan mannen. De gevolgen van de allergie zijn (voor zover bekend) niet alarmerend, maar als je last hebt van de volgende symptomen na het drinken van wijn, kan dit erop wijzen dat je niet zo goed tegen de alcoholische drank kunt. 

Je piept of hebt wat meer moeite met ademhalen

Heb je een wijntje gedronken en heb je daarna wat meer moeite met ademhalen? Dan kan dit veroorzaakt worden door de sulfiet in wijn. Met name mensen die astma hebben zijn hier erg gevoelig voor.

Je hebt hoofdpijn

Wie te diep in het glaasje heeft gekeken, ervaart de volgende dag vaak sowieso hoofdpijn, maar één wijntje zou dit niet moeten veroorzaken. Wijn bevat over het algemeen histamine en histamine kan een allergische reactie veroorzaken wat resulteert in een hoofdpijn. Denk je dat je lichaam niet tegen histamine kan? Dan hoef je wijn gelukkig nog niet meteen af te zweren, er bestaan namelijk ook wijnen met een laag histaminegehalte.

Uitslag, irritatie of een rode huid

De sulfiet en histamine in wijn die we eerder noemden, kunnen er ook voor zorgen dat je uitslag krijgt of dat je huid rood wordt. Ook zou je hier last van kunnen krijgen wanneer je wijn drinkt in combinatie met bepaalde medicatie. Heb je last van een uitslag of wordt je huid rood? Dan hoeft het niet meteen te gaan om een wijnallergie, aangezien dit een erg algemene allergische reactie is.

Achterhalen

Erachter komen of je echt allergisch bent voor wijn is best lastig omdat er zoveel chemische bestanddelen in wijn zitten. Als je last hebt van de bovenstaande symptomen kun je proberen van drankje te wisselen. Drink je normaal altijd wijn en ga je nu over op een andere drank en heb je nergens last van? Dan is het verstandig om de wijntjes misschien toch maar de vermijden.

Lees ook: Aldi verkoopt vanaf volgende week een adventskalender vol mini-wijntjes!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bustle | Beeld: Unsplash