‘Schandalig’: Anticonceptiepil op Marktplaats aangeboden vanwege tekort

Kamerlid Lilianne Ploumen vindt het een schandalige ontwikkeling

Het tekort aan de anticonceptiepil lijkt van kwaad tot erger te gaan. Vorige week berichtten we al dat het steeds lastiger is om de pil te krijgen, maar een aantal opportunisten ziet dit als de ideale gelegenheid om de pil dan maar te gaan verhandelen op Marktplaats.

15 euro per strip, zo luiden verscheidene advertenties.

Afgekeurd

De afgelopen maand kregen veel vrouwen die de anticonceptiepil slikken te horen dat ze maar één strip konden meekrijgen en sommige vrouwen waren zelfs genoodzaakt (tijdelijk) een andere pil te gaan slikken. Een grote levering anticonceptie-pillen werd onlangs afgekeurd waardoor veel apotheken kampen met een tekort. Een aantal dames zag dit als de kans om hun pilstrips op Marktplaats aan te bieden. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen noemt deze ontwikkeling schandalig.

15 euro per strip

Dames die al een tijdje met de pil zijn gestopt, maar nog wel een aantal strips hebben, zien het tekort als de manier om een extra zakcentje binnen te slepen. Tegen woekerprijzen bieden ze hun overgebleven strips aan. Voor zo’n 15 euro is een strip voor jou. De meeste advertenties zijn niet meer op de verkoopwebsite te zien.

Schandalig

PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen is alles behalve blij met de situatie. Aan RTL Nieuws laat ze weten dat ze het schandalig vindt dat mensen misbruik maken van de situatie. “Het is ook schandalig dat de minister er niet in slaagt de voorraden weer aan te vullen. Het is zijn verantwoordelijkheid dat een op zich eenvoudig geneesmiddel als de anticonceptiepil voor iedereen verkrijgbaar is.”

Risico’s

Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie bij kenniscentrum Rutgers maakt zich ook zorgen over deze illegale handel. “Dit is echt risicovol”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Nu krijg je handel die absoluut niet wenselijk is. Je betaalt er veel te veel voor en daarnaast weet je niet wat je in handen hebt. Het gaat hier om een medicijn, dat moet je niet via Marktplaats regelen.” Bovendien is een dergelijke handel in medicijnen ook nog eens hartstikke verboden op Marktplaats.

Lees ook: Dit is wat er met je brein gebeurt als je 10 jaar lang de pil slikt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill Marktplaats, Videostill