‘Ik ben bang om mijn man te vertellen dat ik zwanger ben’

zwanger vertellen

De vrouw heeft eerder een miskraam gehad, waar haar partner érg heftig op reageerde

Ontdekken dat je zwanger bent, hoort een fantastisch gevoel te zijn. Een soort blijdschap waarvan je het nieuws het liefst van de daken wil schreeuwen. Helaas is dit bij Tanja* niet het geval. Ze is momenteel zeven weken zwanger, maar durft het niet aan haar man te vertellen. 

Miskraam

Op forum Reddit vertelt de 31-jarige vrouw haar verhaal. “Mijn man en ik zijn elf jaar samen en hebben samen twee dochters. Onlangs kwam ik erachter dat ik weer zwanger ben, zo’n zeven weken nu.” Klinkt als een perfect leventje. Helaas is niets minder waar, vertelt Tanja. “In 2018 ontstonden onze huwelijksproblemen toen ik na tien weken zwangerschap een miskraam kreeg. Ik was extreem verdrietig en kon het niet geloven. Toen ik het aan mijn man vertelde, zei hij dingen als: ‘Wat heb je gedaan? Je hebt twee gezonde kinderen, dus hoe kun je dit laten gebeuren?’ Ik dacht dat dit zijn manier van rouwen was en durfde er niets van te zeggen, maar het deed veel pijn. Ik had het gevoel dat ik gefaald had als moeder.”

Operatie

Tanja’s miskraam moest operatief uitgevoerd worden. “Mijn man weigerde om mee te gaan, want hij ‘had het druk'”, vertelt ze. “Ik weet dat we beiden op onze eigen manier met het verlies omgingen, maar ik had hem echt nodig op dat moment. Het was niet alleen eng en spannend, maar ook nog eens heel verdrietig en emotioneel.”

Geen steun

Ook na de miskraam kon de vrouw niet op veel steun van haar echtgenoot rekenen. “Hij zei dat ik degene was die ons kindje was verloren, dus dat ik het nieuws ook zelf aan onze familie en vrienden mocht vertellen. Hoewel ik veel steun kreeg van onze dierbaren, was het verschrikkelijk om dit in mijn eentje te moeten doen. Ik stond er echt alleen voor, voor mijn gevoel.” Op den duur werd het Tanja allemaal te veel en liep ze een depressie op. “Ik at niet meer. Ik had nergens meer zin in”, vertelt ze. “Mijn man noemde me lui en huiselijk, wat natuurlijk ook niet meehielp.”

Therapie

Tanja’s moeder stelde voor dat het stel in therapie zou gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas leverde ook dit niet veel op. “Mijn man was erg defensief, ook richting de therapeut. Hij wilde niet inzien dat zijn gedrag naar mij erg ongezond was. Op een gegeven moment was hij er klaar mee en kwam hij niet meer naar de sessies.” Voor Tanja was dit de druppel. Ze stelde voor om een pauze in te lassen.

Reality check

Die pauze duurde drie maanden. In die drie maanden had Tanja’s man blijkbaar diepgaande gesprekken gevoerd met vrienden en familie. “Blijkbaar had hij een reality check gekregen, want hij zag ineens in hoe verschrikkelijk hij tegen mij had gedaan al die tijd. Hij bood zijn oprechte excuses aan en beloofde nooit meer zo tegen mij te praten”, vertelt Tanja. Ook gingen de twee weer in therapie. “Ik zag echt dat hij was veranderd.”

Geheim

Inmiddels is het stel weer dolgelukkig en is Tanja dus zwanger van een kindje. Toch is ze, door alles wat er is gebeurd na de vorige zwangerschap, doodsbang om het nieuws aan haar man te vertellen. “Eigenlijk wil ik het geheim houden tot ik 28 weken zwanger ben”, vertelt ze. “Ik heb dan nog niet echt een buikje, en in het derde trimester hebben baby’s een hogere kans om te overleven als er iets gebeurt. Maar ik weet dat dat te lang is om te wachten… Ook kan ik natuurlijk alsnog een miskraam krijgen in de tussentijd”, dubt Tanja op het forum. “Wat als ik wel nog een miskraam krijg? Wat als mijn man me dat wéér kwalijk neemt en dat het einde is van ons huwelijk? Ik ben echt heel erg bang.” Wat zou jij Tanja voor advies geven?

*Tanja is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam *Michelleaneous_Me

Lees ook: Man vertelt: ‘Ik gaf mijn vrouw een placebo in plaats van slaappillen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Janko Ferlič