Om déze reden raakt de batterij van je telefoon sneller leeg tijdens de kou

batterij

Dit verklaart een hoop

Koude handen, vertraagde NS-treinen, flinke laag ijs op de autoruiten en… een lege telefoon. Wanneer de temperatuur in Nederland meer gemeen heeft met die van de Noordpool, is de batterij van je telefoon veel sneller leeg dan normaal. Daar zat je nu net niet op te wachten. Waarom is je telefoon toch een stuk sneller leeg als het koud is?

De batterij van je telefoon is erg beïnvloedbaar voor de temperatuur.

Chemische reactie

Aan RTL Z legt dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven, uit dat de batterij erg beïnvloedbaar is voor de kou. “Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen. Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het kouder wordt, gaat het slechter.”

Opladen

In je telefoon zitten lithium-ion-batterijen. Deze batterij bevat een positieve en een negatieve elektrode en tussen die twee bewegen ionen. Wanneer je telefoon aan het opladen is, bewegen de ionen naar de negatieve kant en nemen ze elektronen mee. Als alle ionen aan de negatieve kant zitten, is je telefoon 100 procent opgeladen. Wanneer je je telefoon gebruikt, gaan de ionen langzaam terug naar de positieve kant.

Koud weer

Het proces waarin de ionen bewegen, verloopt het beste bij normale temperaturen. Is het koud? Dan bewegen de ionen in je batterij moeizamer, vertelt dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft. “Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan die daadwerkelijk is.” Om die reden kan je telefoon dus ook opeens uitvallen terwijl je nog 40 procent hebt.

Lees ook: Zo slecht is het echt voor je als je je telefoon voor het slapengaan checkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Viva, RTL | Beeld: Pixabay