Geen kou lijden en toch besparen op je energierekening? Zo doe je dat!

verwarming energierekening besparen tips

Met deze tips hoeft de verwarming niet op tandje 23 te staan

Het is koud buiten. Daarom doen we het liefst direct de verwarming aan als we thuis komen. Heerlijk natuurlijk zo’n verwarmd huis, alleen is de energierekening achteraf minder fijn. Gelukkig is daar de Consumentenbond die een aantal handige tips met ons deelt zodat we geen kou hoeven te lijden thuis én we besparen op de energierekening.

Voorkom verrassingen op de energierekening met deze handige tips.

Thermostaat

We veranderen de temperaturen op de thermostaat regelmatig in de herfst- en winterperiode. Houd deze dan ook goed in de gaten, want dit kan je al gauw honderden euro’s per jaar schelen! Let daarom goed op de onderstaande punten:

  • Lage temperatuur: ben je overdag niet thuis? Dan kun je de thermostaat prima terugdraaien naar 15 graden. Op deze manier verspil je geen energie en heeft de verwarming voldoende waarde om zo snel mogelijk op te warmen wanneer je weer thuis bent.
  • ’s Nachts: net als overdag hoeft de verwarming als je slaapt ook niet aan te staan. Draai ‘m daarom ook voor het slapengaan op 15 graden.
  • Extra besparing: wil je nóg meer besparen? Draai dan de thermostaat een uur voordat je de deur uit gaat of voordat je gaat slapen al laag. De warmte blijft nog een tijdje in huis hangen, waardoor je niet direct in de kou zit.
  • Graadje lager: draai je de thermostaat op een standaard temperatuur van bijvoorbeeld 21 graden? Probeer het dan eens om ‘m één graadje lager te zetten. Veel verschil zal je niet merken, maar je bespaart al zo’n 80 euro per jaar.
  • Kamerindeling: regel de temperatuur per ruimte in het huis. De verwarming vol open zetten in ruimtes waar je bijna niet komt is zonde. Ook dit kan je al gauw 50 euro per ruimte per jaar schelen.

Optimaal gebruik

De verwarming kun je in huis ook zo optimaal mogelijk gebruiken om nog meer geld te besparen. Houd daarom rekening met de onderstaande punten:

  • Houd de deuren dicht naar ruimtes die niet verwarmd worden door de verwarming. Minder warmte ‘lekt’ op deze manier weg waardoor je meer energie kan besparen.
  • Zet geen meubelen of hang geen gordijnen voor de verwarming. Deze dingen houden de warmte juist tegen, waardoor warmte verspilt wordt.
  • Radiatorfolie is een echte aanrader om te gebruiken om zo energie te besparen. Bevestig het achter de radiotor in huis. De folie is zo gemaakt om energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren te besparen.

Lees ook: Zoveel kost het je als je de verwarming 1 graad hoger zet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Consumentenbond | Beeld: Unsplash