Wetenschap bevestigt: je kunt beter naast je hond slapen dan je partner

hond slapen

Goed om te weten als je weer eens wakker ligt

Dommel je eindelijk een beetje in slaap, begint je partner in hun slaap te praten. Slaap je eindelijk lekker door, word je weer wakker van degene naast je die alweer moet opstaan. Tja. Het is niet altijd makkelijk om een bed te delen met een ander – tenzij er een hond naast je ligt. Wacht, wat?

Slapen naast je hond?

Genoeg mensen moeten er helemaal niets van hebben. En toegegeven, als je een beetje een avontuurlijke viervoeter hebt, zal het niet de meest hygiënische beslissing zijn om je hond naast je te laten slapen. Maar onderzoek heeft nu bevestigd dat het een prima idee is om gezellig naast je hond de nacht door te brengen. Sterker nog: het is zelfs béter voor je dan het slapen naast een partner!

Het onderzoek

Dierengedragswetenschapper Christy Hoffman had de leiding over de studie. Ze heeft meer dan duizend vrouwen door de hele Verenigde Staten ondervraagd over de impact die hun huisdieren hebben op hun slaap. En wat bleek: honden staan met stip op één als het gaat om een goede nachtrust. Hoeveel je ook van je partner houdt, de kans bestaat dat die het simpelweg niet haalt bij Max, Fido, Rex of Pluisje.

Honden, mensen, katten

Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor die betere nachtrust een kwestie van slaappatroon. Hoffman legt uit: “Honden sluiten meer aan bij jouw slaappatroon. Partners gaan vaak op andere momenten naar bed en staan op andere momenten weer op, en dat soort verschillen verstoren je nachtrust. Honden passen zich juist aan op hoe jij slaapt.” Overigens slecht nieuws voor katteneigenaren: hoewel deze pluizige beestjes hartstikke leuk zijn, kwamen zij er in de enquête nog slechter uit dan mensen. Waarschijnlijk komt dat omdat zij niet hetzelfde gevoel van veiligheid bieden als honden of mensen, én zij nogal actief zijn ’s nachts. Kortom: ruil je partner eens in voor een dutje met een doggo.

Lees ook: De meest chagrijnige persoon in een relatie slaapt aan de rechterkant

Bron: Healthline | Beeld: Pexels, Travis Rupert