In de overgang? Zo kun je voorkomen dat je aankomt

Iets aankomen valt niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel het volgende proberen

Opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn, stemmingswisselingen: in de overgang zijn is geen pretje. Daarnaast kun je ook nog eens te maken krijgen met gewichtstoename. Hoewel je lichaam soms lekker haar gang gaat, is er wel iets wat je kunt doen om te voorkomen dat je gewicht aankomt. 

Hormonale veranderingen

De meeste vrouwen hebben hun laatste ovulatie en menstruatie zo rond hun vijftigste levensjaar, na een periode waarin de menstruatie al onregelmatig wordt. De overgang is een heel natuurlijk proces, maar je kunt er wel ontzettend veel last van krijgen. Opvliegers, stress, hartkloppingen: het is slechts een klein deel van de klachten die een vrouw in de overgang kan ervaren. Ook kunnen de hormonale veranderingen tijdens de overgang je metabolisme behoorlijk beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat je flink wat kilo’s aankomt. Maar volgens een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Pittsburgh hoeft dit helemaal niet het geval te zijn, zolang je er maar een klein beetje moeite voor doet.

200 calorieën

In het algemeen geldt volgens het onderzoek dat wanneer je in de overgang raakt en graag op gewicht wilt blijven,  je zo’n tweehonderd calorieën per dag minder moet eten dan je gewend bent. Volgens het voedingscentrum hebben vrouwen ongeveer 2000 calorieën per dag nodig, maar dit is wel afhankelijk van hoeveel je beweegt en hoe oud je bent. Hoe ouder je bent, hoe minder je nodig hebt; je bent simpelweg minder actief. Dus, als je een boterham per dag laat staan of een paar koekjes minder snoept zorgt dit er al voor dat jij na de overgang gewoon op hetzelfde gewicht blijft. En ach, zelfs als je wel een paar pondjes aankomt mag je er zijn!

Lees ook: Moeders hebben per dag slechts zeventien minuten voor zichzelf

Bron: Margriet | Beeld: Pexels