/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FR28nQ01ifKBYBA1739955165.png)
Als de werkdruk altijd erg hoog is, kan dit de mentale gezondheid enorm beïnvloeden. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop de werknemer in het leven staat en kan zelfs leiden tot depressie, burn-out of het ontwikkelen van verslavingen.
Stress leidt tot meer problemen - denk aan verslavingen
Een hoge werkdruk gaat gepaard met stress. De werknemer heeft het gevoel het werk niet goed bij te kunnen benen en daardoor ontstaat stress. Zeker als de werknemer hier zelf geen invloed op heeft.
In dat geval kan die stress weer tot andere problemen leiden. Veel stress kan bijvoorbeeld veranderingen in het gedrag veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan problematisch drinken of ander middelengebruik om met stress om te gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een werknemer zichzelf laat opnemen in een afkickkliniek omdat ze verslaaft zijn geraakt. Een afkickkliniek in zuid-afrika helpt misschien de verslaving tegen te gaan, maar haalt de oorzaak niet weg. Hoewel afkicken in het buitenland succesvol is gebleken, kan de werknemer bij terugkomst in het ‘gewone leven’ weer net zo hard terugvallen in zijn oude gedrag.
Het is schokkend om te beseffen hoeveel effect de werkersmentaliteit in onze samenleving heeft op de mentale gezondheid van mensen. Kleinschalige afkickklinieken zien dagelijks inschrijvingen voorbijkomen van mensen die niet meer kunnen dealen met de dagelijkse stress. Veroorzaakt door factoren in het dagelijkse leven, ervaringen die ze hebben gehad en dus zelfs hun werk. Dat moet toch anders?

De mens zien als batterij
Het moet anders en het kan ook anders. Maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde richting op wijzen. De beste manier om een te hoge werkdruk aan te pakken is door anders naar de mens te kijken. Te beseffen dat een werknemer meer is dan iemand die voor je werkt. Het is een mens. En een mens kan niet alles tegelijkertijd.
Beschouw de mensen die voor jou werken als batterijen. Een batterij kan nooit oneindig doorgaan. Denk maar eens aan de accu van je smartphone. Na een nachtje op de oplader heeft hij weer 100%. Naarmate de dag vordert, loopt het batterijpercentage echter steeds een stukje terug. Hoe meer je de telefoon gebruikt, hoe sneller dit gaat. Uiteindelijk moet de accu weer rust krijgen en opgeladen worden om nog goed te kunnen functioneren. Anders schakelt het systeem zelf uit.
Zo werkt het ook bij de mens. De mens heeft rustmomenten nodig. Hoe meer invloed je op hem uitoefent, hoe sneller de batterij leegloopt. Als je te lang wacht, kan deze helemaal niet meer functioneren. Om goed te blijven functioneren is de juiste balans nodig. Hoe dit er precies uit moet komen te zien? Dat is per persoon verschillend. Ga dus in gesprek en vang tijdig de signalen op.
- Adobe Stock