Dilemma: ‘Mijn ouders mogen hun kleinkinderen niet zien’

kleinkinderen

De vrouw is het gedrag van haar ouders spuugzat

Het was Rosalies* grote droom om een kind te adopteren. Toen zij en haar man trouwden, adopteerden ze niet lang daarna de 2-jarige Anna. Haar ouders – en dus Anna’s grootouders – waren hier niet blij mee. Zij verwachtten een ‘echte kleindochter’, tot grote woede van Rosalie. Zij probeerde met haar ouders te praten, maar zij weigerden om te veranderen. Ook brachten zij nauwelijks tijd door met Anna, vertelt Rosalie op het forum Reddit.  

Een écht kleinkind

Een jaar nadat ze Anna had geadopteerd, raakte Rosalie zwanger van een zoontje, Pim. “Net als mijn dochter, hou ik van hem met heel mijn hart. Hij is mijn licht.” Ook haar ouders waren over the moon met hun kleinkind. “Ze vertroetelden hem met talloze cadeaus. Tegen mij zeiden ze dat ze blij waren dat ik hen eindelijk een écht kleinkind had gegeven. Toen ik antwoordde dat Anna ook hun kleinkind is, haalden ze hun schouders op.”

Huilen

Inmiddels is Pim 1 jaar en Anna 4 jaar oud. “Vorige week had ik een afspraak, dus vroeg ik of mijn ouders even op de kinderen wilden oppassen. Toen ik ze weer kwam ophalen, zat Anna in een hoekje te huilen terwijl mijn ouders met Pim aan het spelen waren. Toen Anna me zag, rende ze direct naar me toe. Ze zei: ‘Oma heeft de hele tijd tegen mij geschreeuwd en zei dat ik niet jouw dochter was.'”

Verschrikkelijke grootouders

“Ik explodeerde van woede”, aldus Rosalie. “Alle oude gevoelens van woede en verdriet, die ik nooit naar mijn ouders had uitgesproken, kwamen omhoog. Ik schreeuwde tegen mijn ouders dat ze verschrikkelijke grootouders waren en dat ze mijn kinderen nooit meer zouden zien.” Eenmaal thuis barstte ze in huilen uit en legde ze de situatie uit aan haar man. Hij was het helemaal met haar eens en wilde niet dat haar ouders zijn kinderen nog zien.

Geen ‘sorry’

Hoewel Rosalie hoopte dat haar ouders eindelijk zouden inzien dat ze twéé kleinkinderen hebben – en dat ze deze gelijk moeten behandelen – was helaas niets minder waar. Er kon geen ‘sorry’ van af. Ze hadden zelfs Rosalies broer en zus opgebeld om te vertellen over de situatie. “Zij belden mij beiden op om de ruzie te sussen, maar toen ik ze mijn kant van het verhaal vertelde, waren ook zij het volledig met mij eens.”

Relatie met grootouders

Toch knaagt het wel aan Rosalie. “Ik gun Pim en Anna natuurlijk een goede band met hun grootouders. Maar zoals dat nu gaat, lukt dat niet. Zij willen overduidelijk geen relatie met mijn dochter. Maar ze hebben het niet voor het kiezen.” Wat zou jij Rosalie aanraden?

*Rosalie, Pim en Anna zijn niet de echte namen van deze mensen. De vrouw deed haar verhaal op het forum onder de naam Ellie776.

Lees ook: ‘Ik ben bang om mijn man te vertellen dat ik zwanger ben’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Nikoline Arns