Chocola, koekjes, chips: zo voorkom je eetbuien tijdens je menstruatie

Zo zorg je ervoor dat je de voorraadkast niet plundert

Ontzettend veel vrouwen hebben er last van vlak voor of tijdens hun menstruatie: een onweerstaanbare drang naar eten. En dan vooral ongezond eten. Chocolade, taart, koekjes of een hele zak chips: niets is veilig. Hoewel het hartstikke normaal is om dit te ervaren, balen we vaak toch van die eetbuien. Gelukkig kun je ze enigszins beperken. Met deze tip voorkom je overeten tijdens je maandelijkse festijn.

Bloedsuikerspiegel

First things first: die onstilbare trek in veel en ongezond eten komt ergens vandaan. Het heeft namelijk alles te maken met een veranderende bloedsuikerspiegel tijdens je menstruatie. Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die je in je bloed hebt en deze verandert constant. Het wordt onder andere beïnvloed door de maaltijden die je gedurende de dag eet.

Hypoglykemie

Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is, spreken we van hypoglykemie. Dit gaat meestal gepaard met een prikkelbaar gevoel, misselijkheid en overmatig zweten. In dit geval verlang je vaak naar suiker en koolhydraten om je beter te voelen. Maar eet je in één keer heel veel? Dan kan je bloedsuikerspiegel na een korte piek juist weer kelderen, waardoor je snel weer hunkert naar eten.

Eiwitten

Hoe kun je deze eetbuien voorkomen? Klinkt als een enorme opgave, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Het is namelijk simpeler dan je zou denken. Want regelmatig eten en maaltijden nuttigen met veel eiwitten, kan al heel veel helpen. Vergeet vooral je ontbijt niet, want dit maaltje is vooral tijdens je menstruatie heel belangrijk.

Ontbijt

Kies voor een voedzame start van de dag, met voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten om de bloedsuikerspiegel vanaf het begin van de dag stabiel te houden. Een paar voorbeelden van goede ontbijtjes zijn havermout, roerei met toast of een smoothie met fruit en gezonde vetten. Door de dag goed te beginnen, zul je die chocolaatjes op een later moment beter kunnen weerstaan. Zelfs als je ongesteld bent.

Lees ook: Dit zijn de redenen waarom je zwaarder bent tijdens je menstruatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Unsplash