Energielabels aangepast: koelkast in de categorie A+++ kan nu een F zijn 

energielabels

‘Nu is er weer wat te kiezen’ 

Apparaten hebben tegenwoordig allemaal een energielabel, waarbij groen het meest duurzaam is en rood het minst duurzaam. Vanaf vandaag kunnen apparaten die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid, ineens in de categorie F vallen. Hoe dat kan? Energielabels hebben nieuwe criteria gekregen. 

Nieuwe criteria 

Veel apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en televisies, die voorheen een groen energielabel hadden, kunnen vanaf vandaag een stuk slechter scoren op de energieladder. Voortaan gelden er namelijk andere criteria bij de labels. Een wasmachine die gisteren nog het A+++-label had, kan nu zomaar in de categorie F vallen. Volgens Pim Nusselder, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, was het vorige energielabel tien jaar oud en aan vervanging toe. “Alles zat bijna op het hoogste niveau, op A+++. Nu is er weer iets te kiezen.”

Even wennen

Witgoedverkopers hebben afgelopen weekend alle labels moeten vervangen, zo ook Eduard Mourik uit Geldermalsen. “Al onze wasmachines zaten volgens het oude label op A+++. Volgens de nieuwe criteria zitten ze op C of D”, vertelt hij. Niet alleen voor Mourik zelf zijn de nieuwe categorieën even wennen, ook zijn klanten reageren verbaasd. “In het begin schrikken ze. Dit had ik niet besteld, zeggen ze dan. Als je vervolgens uitlegt waar het vandaan komt, is het geen probleem.”

Je best doen 

Milieu Centraal hoopt dat fabrikanten met de nieuwe criteria gestimuleerd worden om hun apparaten zuiniger te maken. “We zien het al. Voorheen kon je bij wijze van spreken achteroverleunen om A+++ te halen. Nu moet je weer echt je best doen en dat zien we ook gebeuren.” En de fabrikanten zijn volop bezig om weer omhoog te klimmen naar categorie A. “We hebben de eerste machines met een A, volgens het nieuwe label, al binnen”, vertelt Mourik. “Fabrikanten proberen zo snel mogelijk naar die A te gaan. En als straks iedereen weer een A scoort, komt er tegen die tijd ongetwijfeld weer een nieuw label.”

Goed gebruiken

Of een duurzaam apparaat ook daadwerkelijk zo zuinig is als het label beweert, hangt overigens helemaal van de gebruiker af. Veel wasmachines hebben tegenwoordig een zuinige eco-40-60-stand. Als de gebruiker niet voor die eco-stand kiest, gaat het verbruik ook omhoog, aldus Mourik. 

Ook voor lampen is er een nieuw energielabel, dat later dit jaar wordt ingevoerd.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je wc echt zou moeten schoonmaken

Bron: NOS | Beeld: Pixabay, Pexels