/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FjCzrvsP8bREXk01747056646.jpg)
Sluipverbruik
Het woord zegt het al: sluipverbruik zijn de kleine beetjes stroom die je verbruikt zonder dat je het door hebt. En dat kan flink aantikken, aangezien bijna alles tegenwoordig aangesloten zit aan het stroom. Routers, tv’s, opladers, keukenapparaten, wasmachine en droger, computers en game consoles. Hoewel het niet om mega bedragen gaat is het een onnodig bedrag op je energierekening.
Het sluipverbruik per huishouden verschilt, maar ligt dit gemiddeld op 350 kWh per jaar. Dit komt neer op ongeveer 10% van het totale energieverbruik. Voor een groot gezin met meer dan 4 personen kan dit oplopen tot 200 euro per jaar. Dat is zeker niet niks!
Aanpassingen in huis
Het terugbrengen van sluipverbruik is een mooie manier om energie besparen in jouw huishouden een stukje te verbeteren. Zo zijn een aantal kleine aanpassingen die een groot effect kunnen hebben:
● Trek je oplader uit het stopcontact.
● Zet apparaten uit en niet op stand-by.
● Zet lichten uit als je niet in de ruimte bent. Ook is het verstandig om gloeilampen door LED lampen te vervangen. Pim Holstvoogd, expert energie en verduurzamen bij Independer, geeft een inkijkje hoeveel dat op jaarbasis scheelt: “Door 1 gloeilamp van 40 Watt te vervangen met een ledlamp van 4 Watt bespaar je ongeveer 17 euro per jaar. Doe dit voor al je lampen in je huis en je hebt ineens een besparing van circa 200 euro te pakken!”
● Gebruik je veel kabels thuis? Schaf een stekkerdoos met een schakelaar aan. Dan zet je met één knop alles uit.
● Vervang oude apparaten. Nieuwe apparaten zijn energiezuiniger.
● Heb je al gehoord van een slimme stekker? Hiermee kun je op afstand je apparaten uitzetten én geeft inzicht in het verbruik.
Van inzicht naar actie
Zodra je weet waar de energie ongemerkt naartoe stroomt, kun je verstandige keuzes maken. Je kunt zelf je verbruik in de gaten houden, maar wat als de leverancier een te hoge prijs
rekent? Daarom is het essentieel om zorgvuldig een energieleverancier te kiezen. Ook is het belangrijk dat je niet trapt in slimme verkooppraatjes. De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt voor misleidende verkooptrucs van energieleveranciers. Dit geldt vooral bij telefonische aanbiedingen of post. Je denkt een aantrekkelijk aanbod te krijgen, maar voor je het weet zit je vast aan een duur contract. Om dit te voorkomen, vermijd het volgende:
● Onderteken nooit een digitaal contract als je niet precies weer waar het voor is.
● Geef nooit mondeling akkoord op een onverwacht telefoontje.
● Neem het heft in eigen handen en kies zelf. Doe daarom altijd een onafhankelijke energievergelijker. Zo weet je zeker dat je het beste contract tekent dat precies aansluit bij jouw huishouden.
- Unsplash