Eva Jinek is blij met uitspraak Tweede Kamer over dubbele achternamen


Eva Jinek wil haar zoontje Pax ook haar achternaam meegeven

Deze week vergaderde de Tweede Kamer over de motie dubbele achternamen. Iniatiefneemster Laura Kraak diende een petitie in die tienduizenden keren werd ondertekend, omdat zij het belachelijk vind dat kinderen in Nederland niet de achternaam van hun vader én moeder mogen dragen. In veel landen is dit heel normaal of in ieder geval een optie. Gister is door de Tweede Kamer besloten dat dit ook in Nederland moet kunnen, iets waar Eva Jinek erg blij mee is.

Vanaf wanneer kinderen een dubbele achternaam mogen dragen, is nog niet bekend.

Dubbele achternaam

Laura Kraak begon in 2016 met de petitie om kinderen twee achternamen te geven. Zij vond het jammer dat ze haar kindje niet ook háár naam mocht geven, maar dat zij en haar vriend moesten kiezen. In veel andere landen is het wel mogelijk om kinderen een dubbele achternaam te geven om zo beide ouders te vernoemen. Kraak zegt zelf: “Ik voel me sterker verbonden met de familie van mijn vader: vanwege de naam als gemeenschappelijke deler. Terwijl ik voor de helft uit min moeder besta. Dat lijk ik soms te vergeten.”

Eva Jinek

Gister heeft de Tweede Kamer besloten dat ouders hun kinderen voortaan twee namen mogen geven, hoewel nog niet bekend is vanaf wanneer dit precies kan en of het met terugwerkende kracht kan. Eva Jinek is er in ieder geval erg blij mee: “Omdat ik trots ben op mijn achternaam, omdat ik het mooi en belangrijk vind dat zijn Tsjechische achtergrond in zijn naam doorklinkt.” Haar zoontje, Pax, draagt nu de naam van zijn vader. “Juist omdat ik het voorrecht heb gehad dat Pax in mij is ontstaan en gegroeid, gun ik hem de achternaam van zijn vader.” Maar, de presentatrice betreurt het en vindt het “feitelijk onjuist” dat kinderen nu maar één achternaam mogen dragen.

Lees ook: Edsilia Rombley flink afgevallen: ‘Wat zie je er geweldig uit!’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: LindaNieuws | Beeld: Videostill