Feit of fabel: dit moet je wel of juist niet eten om af te vallen!

eten

Wij gaan het deze keer echt onthouden 

Er heersen veel misverstanden over welk voedsel je wel of niet moet eten als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Door de bomen zien we daarom vaak het bos niet meer en daarom hebben we even voor je op een rijtje gezet welke concepties over afvallen juist én onjuist zijn.

Je kunt prima alleen een banaan als ontbijt nemen: fout. Banaan zit tjokvol met magnesium, vezels en kalium, maar ook veel suiker. De gele lekkernij heeft je snel energie, maar je krijgt er ook snel een dip van. Tot de lunch red je het niet met alleen een banaan. Eet je graag een banaan bij je ontbijt? Combineer het dan met kwark, noten of zaden of ander fruit om een goed vullend ontbijt te verorberen.

  • Ananas is een vetverbrander: fout. Eten dat je vet verbrandt bestaat helaas niet. Ananas is echter wel de vrucht die ervoor zorgt dat je spijsvertering sneller gaat werken wanneer je proteïnerijke maaltijden zoals fruit en groenten hebt gegeten. Bovendien is ananas rijk aan vitamine en vezels en is de zoete vrucht caloriearm.
  • Beschuit bevat meer vet dan brood: goed. Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen. Bovendien bevat sommige soorten beschuit meer vetten en suikers dan brood.
  • Je kunt beter margarine op brood doen dan roomboter: fout. Boter met een laag vetgehalte is niet per se beter voor je gezondheid. Vaak hebben producten met een laag vetgehalte een averechts effect op boterliefhebbers. Ze zijn namelijk geneigd om hier meer van te eten en doen dit in sommige gevallen ook. Daarbij komt dat margarine bewerkt is en daardoor minder gezond is. In roomboter is een product dat goede vetten bevat, maar je moet er natuurlijk niet te veel van eten.
  • (Water)meloen bevat geen calorieën: fout. Ook al bestaat een fruitsoort grotendeels uit water, het beval altijd calorieën. Vruchten als meloen, watermeloen, rode bessen, aardbeien, frambozen, sinaasappelen, abrikozen en frambozen zijn echter wel caloriearm.
  • Honing is veel beter dan suiker: goed. Honing bevat veel water en daardoor zit er minder suiker in deze zoete substantie.
  • Speltbrood is veel beter dan gewoon brood: fout. Het aantal mineralen en vitamines dat zowel in tarwe- als in speltbrood zit, is gelijk aan elkaar. Bovendien is smeltbrood vaak niet gemaakt van 100 procent spelt én zijn de meeste smeltborden niet van volkorenmeel gemaakt. Terwijl volkorenmeel juist de meeste voedingsstoffen en vezels bevat.

Bron: Libelle & Elle België