Feit of fabel: haartjes rondom je tepels epileren is af te raden

Tepelhaar is niks om je voor te schamen

Veel vrouwen kijken verbaasd op als ze opeens een of meerdere haren rondom hun tepelhoven hebben. Het is echter niks om je zorgen om te maken, tepelharen zijn zelfs heel normaal. Naar verluidt zou zo’n 30 procent van de vrouwen tepelhaar hebben. Degenen die liever gladde tepelhoven hebben gaan wellicht met een scheermesje of pincet in de weer. Maar kan dit kwaad?

Laat die scheermesjes maar achterwege…

Tepelhaar

Zoals we hierboven al aangaven: het hebben van tepelhaar is heel normaal. Ongeacht of je man of vrouw bent. Wel kan de een er meer last van hebben dan de ander. Zo weet dermatoloog Antoni Gostynski van het Maastricht UMC+ dat hormonen onder andere kunnen bijdragen aan de hoeveelheid tepelhaar. Ook kan iemand er meer last van krijgen tijdens de puberteit, een zwangerschap of als iemand in de overgang is. Wie overbehaarde tepels heeft kan last hebben van een hormonale disbalans. “Vaak gaat dit gepaard met een onregelmatige cyclus”, vertelt de dermatoloog aan Margriet. Hij raadt dan ook aan om bij twijfels een huisarts te raadplegen.

Epileren, scheren of ontharen

Tepelhaar hebben is niks om je voor te schamen. Maar wat kun je het beste doen als je gladde tepelhoven wil hebben? Scheren, epileren of een ontharingscrème gebruiken?

Scheren: als je het liefst gladde tepelhoven wil hebben, is het geen goed plan om een scheermesje te gebruiken. Borsten hebben een kwetsbare huid en door de haren rondom je tepels te scheren, kun je kleine snijwondjes krijgen. Bovendien loop je sneller risico op een ingegroeid haartje.

Epileren: Gostynski laat weten dat epileren een goede manier is om van tepelhaar af te komen. “Uittrekken geeft doorgaans minder schade, omdat er bij scheren kleine wondjes kunnen ontstaan. Na epileren komen de haartjes ook meestal minder snel terug”, verklaart hij.

Ontharingscrème: epileren kan pijnlijker zijn dan ontharingscrème. Sommigen geven dan ook de voorkeur aan een ontharingscrème. Smeer de crème echter niet zomaar rondom je tepels. De huid van je tepelhoven kan erg gevoelig zijn en de ontharingscrème kan daardoor een irriterend gevoel veroorzaken.

Lees ook: Dit is wat supermodel Gisele Bündchen op een dag eet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, Damespraatjes | Beeld: Unsplash