Een frisse start: 5 dingen waarmee je het nieuwe jaar goed begint

nieuwe jaar

Je hoeft niet te wachten tot 1 januari

Voor veel mensen is de maand januari hét moment om het roer om te gooien. Maar ook als je geen grote veranderingen op de planning hebt staan, kun je de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gebruiken om zo veel mogelijk zaken op orde te krijgen. Door deze vijf dingen aan te pakken begin je het jaar in ieder geval met een schone lei.

Opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd

Er is misschien geen beter moment om grondig op te ruimen dan rond de jaarwisseling. En nee, je hoeft heus geen grote schoonmaak te houden in je kostbare dagen tussen kerst en oud en nieuw, maar een beetje orde op zaken brengen is geen slecht idee. Waarom? Meerdere onderzoeken tonen aan dat een opgeruimde omgeving er ook voor zorgt dat je meer rust in je hoofd ervaart. Daarnaast geeft het ons het gevoel dat we zelf de touwtjes in handen hebben én worden we er een stuk vrolijker van. Als dat geen goede manier is om het nieuwe jaar in te gaan! Geef jezelf een vliegende start met deze vijf punten.

1. Organiseer je handtas en portemonnee

Keer je handtas en portemonnee eens om. Oude bonnetjes, tickets en boodschappenbriefjes kunnen zo de vuilnisbak in. Ga ook door je pasjes heen om te bekijken of je alles nog wel gebruikt. Neem de binnenkant van je tas uit met een vochtige doek, laat drogen, en richt ‘m dan weer geordend in. Wel zo fijn als je niet meer hoeft te grabbelen om je lippenbalsem of leesbril te vinden.

2. Hang een kalender of planner op

Handig, die agenda’s die je online bijhoudt, maar het overzicht bewaren wordt makkelijker met een ouderwetse, papieren kalender of planner aan de muur. Schrijf alvast zoveel mogelijk afspraken in de kalender (tandartsbezoeken, sportlessen, deadlines, etc.) en maak er een gewoonte van dat iedereen in de familie zijn persoonlijke afspraken erop bijhoudt.

3. Organiseer je emails

Schrijf je uit van nieuwsbrieven die je liever niet meer ontvangt en verwijder onbelangrijke mails. Organiseer de mails die je wél moet bewaren door verschillende mapjes aan te maken en ze daarnaartoe te verplaatsen. Je begint je dag (en het nieuwe jaar) een stuk rustiger als je niet voortdurend de belangrijke mails tussen alle andere berichten uit moet zoeken.

4. Schoon de rest van je computer op

Is alles wat op je bureaublad staat nog van belang? En zijn alle documenten die zoveel ruimte in beslag nemen nog relevant? Schoon voor het nieuwe jaar je computer eens helemaal op. Vooral als je een groot gedeelte van de dag achter je computerscherm doorbrengt, is het fijn dat die ook zo opgeruimd mogelijk is. Zo ga je namelijk productiever en minder gestrest te werk.

5. Ga door de koelkast en voorraadkasten

Heerlijk, een opgeruimde keuken. Het nieuwe jaar is een goed moment om daar een beginnetje mee te maken. Gooi producten die over datum zijn weg. Plaats producten die binnenkort op moeten meer in het zicht, zodat je ze niet vergeet. Maak een lijstje van alle basisproducten die nog ontbreken en haal ze in huis. Niets fijner dan een nieuw jaar beginnen en te weten dat je keuken netjes én goed gevuld is. Happy New Year!

Lees ook: Nieuw kleurtje op de muur? 6 fouten die iedereen maakt bij het kiezen

Bron: Her Family | Beeld: Pexels, Olya Kobruseva