Om deze reden neem je geuren soms anders waar als je ongesteld bent

geuren ongesteld

De ene dag geniet je van een geur, de volgende dag kun je hem niet uitstaan

Smul je op sommige dagen van de geur van een broodje tonijn, terwijl je diezelfde geur op andere momenten niet kunt verdragen? Het klinkt gek, maar er is een volkomen logische verklaring voor. Je hormonen hebben namelijk grote invloed op de manier waarop je geuren waarneemt. Je ervaart dit met name tijdens de menstruatie. Hoe het precies werkt, leggen wij je uit.

Het verklaart ook waarom zwangere vrouwen sommige geuren ineens heel (on)aantrekkelijk kunnen vinden.

Ongesteld

Dat vrouwen tijdens hun menstruatie last hebben van buikpijn, gevoelige borsten, rugklachten en eetbuien, is ons helaas allemaal bekend. Maar dat ongesteldheid ook invloed heeft op je reukvermogen, wisten wij nog niet. Uit onderzoek van het Institute of Psychology blijkt dat oestrogeenschommelingen ervoor kunnen zorgen dat je gevoeliger bent voor bepaalde geuren. Dit is ook waarom zwangere vrouwen sommige luchtjes ineens heel (on)aantrekkelijk vinden.

Hormonen

Gabrieëlle Lichterman is oprichtster van de website Hormonology en deed onderzoek naar de invloed van hormonen op de reukwaarneming. Doordat het oestrogeenniveau tijdens de menstruatieweek het laagst is, neemt ook je reukvermogen af. Tijdens deze week ben je dus het minst gevoelig voor geuren. In de loop van je menstruatieweek stijgen de oestrogeenspiegels weer en neemt je reukvermogen weer toe.

Na de menstruatie

In de week na je menstruatie ben je juist het gevoeligst voor geuren. Dat komt omdat het oestrogeennniveau in deze week op zijn hoogtepunt is. Het gevolg is dat je sommige geuren ineens heerlijk vindt, terwijl je andere geuren ineens niet meer kunt uitstaan -soms ook geuren waarvan je normaal gesproken wel houdt.

Lees ook: kun je je menstruatie elke maand overslaan zonder risico?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld: Pixabay