5x zo maak je een goede eerste indruk zonder iets te zeggen

Je kunt een hoop bereiken met de juiste lichaamstaal

Met een vlotte babbel maak je al snel een goede eerste indruk. Maar wat als je verbaal niet zo sterk in je schoenen staat? In dat geval kun je met de juiste lichaamstaal al een heel eind komen. Deze 5 dingen kunnen je helpen om een goede eerste indruk te maken, zonder dat je iets zegt.

Zo zorg je ervoor dat mensen jou meteen leuk vinden.

1. Laat je gesprekspartner iets warms vasthouden

Het klinkt wat gek, maar uit onderzoek blijkt dat fysieke warmte samenhangt met de perceptie van interpersoonlijke warmte. Voor het onderzoek moesten 41 studenten een kop thee of koffie vasthouden. Vervolgens kregen ze een beschrijving van iemands persoonlijkheid voorgelegd, waarna ze deze persoon in het echt moesten beoordelen op verschillende eigenschappen, waaronder uitstraling. Hieruit bleek dat deelnemers die een warme drank vasthielden de persoon in kwestie als warmer beoordeelden dan mensen die een koud drankje vast hadden. “Het gevoel van fysieke warmte is van invloed op iemands beeld en gedrag ten opzichte van andere mensen, zonder dat je het doorhebt,” zo verklaart één van de onderzoekers.

2. Draag modieuze kleding

Dat je veel kunt zeggen met je kleding, blijkt maar weer eens uit een onderzoek uit 2011. Wetenschappers ontdekten dat extraverte en egoïstische mensen het aardigst werden gevonden en dat had alles te maken met hun kleding. Voor het onderzoek moesten 73 studenten die elkaar nog niet kenden zich voorstellen aan een groep. De introductie duurde slechts een paar seconden, waarna de rest van de groep de persoon moesten beoordelen. De groepsleden kregen vragen voorgelegd als: ‘hoe leuk vind je deze persoon?’ Vooral de extraverte en egoïstische mensen kregen een positieve beoordeling. Als motivatie gaven de studenten op dat ze vonden dat deze personen een ‘meer fashionable voorkomen hadden.’

3. Wees zelfverzekerd en energiek

Uit dezelfde studie bleek tevens dat de mate waarin iemand leuk werd gevonden, sterk samenhing met de ‘snelheid en energie’ van lichaamsbewegingen en de ‘zelfverzekerdheid’ van lichaamsbewegingen van die persoon.

4. Spiegel je gesprekspartner

Een tip om een goede eerste indruk te maken, is om de bewegingen en het gedrag van je gesprekspartner te kopiëren. Onderzoek van de New York University wees uit dat spiegelen ervoor zorgt dat iemand je onbewust leuker gaat vinden. Tijdens het onderzoek werkten 72 mannen en vrouwen samen met een partner aan een opdracht. Een kwart van de mensen was vooraf door de onderzoekers geïnstrueerd om het gedrag van hun partner zo goed mogelijk te kopiëren en weer een kwart moest dit juist niet doen. De andere helft van de participanten wist van niets en werd gekoppeld aan zo’n vooraf geïnstrueerde partner. De onderzoekers volgden de interacties van alle duo’s. Aan het eind van de dag moesten de deelnemers aangeven hoe leuk ze hun partner vonden. Deelnemers van wie het gedrag was gekopieerd bleken hun partner leuker te vinden dan deelnemers bij wie dit niet het geval was.

 5. Raak je gesprekspartner toevallig aan

Toegegeven: deze tip is een beetje tricky, want niet elke situatie is hiervoor geschikt. Wanneer iemand zich gesloten opstelt of afstand houdt, is het niet verstandig iemand aan te raken. Vaak kun je zelf wel aanvoelen wanneer een aanraking gepast is en of je gesprekspartner dat kan waarderen. Kies je ervoor om iemand aan te raken, dan is het de bedoeling dat je iemand zó subtiel aanraakt dat diegene het amper doorheeft. Zo kun je bijvoorbeeld iemand op zijn rug kloppen of zachtjes zijn of haar arm aanraken, zodat de ander meer warmte naar jou toe voelt.

Lees ook: Plagen jij en je partner elkaar vaak? Dan hebben jullie blijkbaar een sterke relatie!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Business Insider| Beeld: Pexels