Is het gras letterlijk altijd groener aan de overkant? Met deze tip niet meer!

Zo blijft jouw gazonnetje het hele jaar door groen!

De zomer nadert met rasse schreden en voor we het weten zitten we weer met een lekker glas wijn in de tuin te genieten van de warmte. Jammer alleen als je gazonnetje meer bruine dan groene tinten vertoont! Met deze tip blijft je gras het hele jaar door prachtig groen! 

Je gras heeft er veel baat bij.

Mooi gras

Wanneer het mooi weer is, willen we allemaal vaker buiten zitten. Uitkijken op een dof geel gras is echter niet het romantische beeld dat we voor ogen hebben wanneer we denken aan een heerlijke lentedag op het terras vertoeven. Om te voorkomen dat je gras lelijk wordt -of om te zorgen dat je gras mooi blijft- is het belangrijk om te verticuteren.

Verticuteren

Verticuwatte? We horen het je denken. Het houdt in dat de viltlaag van het gazon wordt verwijderd. Wat viltlaag dan weer is? Daarmee worden mossen en dode grassen bedoeld. Mos en dood gras verwijderen is echter niet te doen door te bukken en het eruit te plukken. Daarom is verticuteren de uitkomst.

Waarom?

Het klinkt als veel werk, dat verticuteren. En je bent er ook wel even mee bezig, maar het is wel belangrijk voor mooi gras. Te veel viltvorming op je gras zorgt voor lelijk gras. Wanneer je te veel mos of dood gras in je gazon hebt, verstikt het gras waardoor het geel kan worden. Water komt namelijk niet meer bij de wortels van het gras terecht, maar blijft in het mos hangen. Ook kan zonlicht de wortels van het gras niet meer te bereiken.

Hoe werkt het?

Verticuteren is wel even wat werk, maar als je de juiste spullen hebt is het goed te doen. Je kunt een speciale verticuteermachine aanschaffen, maar een verticuteerhark is veel goedkoper en doet het werk ook prima. Een degelijk apparaat bevat heel wat scherpe messen (uit de buurt van de kids houden dus) en deze messen gaan 1 centimeter de grond in. Hierbij worden de wortels van het mos gesneden en na een paar dagen kun je het mos met een hark wegharken. Je gras krijgt daarna optimaal de gelegenheid om weer mooi te worden! 

Lees ook: Schokkend: kindermake-up kan verschrikkelijke verwondingen veroorzaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tuin en Gras, Tuinpraat | Beeld: Pixabay